fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRano za prognozu finansijske štete po turizam

Rano za prognozu finansijske štete po turizam

Herceg Novi, (MINA-BUSINESS) – Većina hotelskih kapaciteta u Opštini Herceg Novi ne radi zbog aktuelne epidemiološke situacije, a hotelijeri smatraju da je još rano govoriti o finansijskom aspektu ili šteti koju će u sektoru turizma prouzrokovati pandemija koronavirusa.

Vlasnik kompanije Carine, Čedo Popović, kazao je da su svjesni situacije, ali da je još rano govoriti o finansijskom aspektu i šteti koju bi pandemija mogla prouzrokovati.

“Svjesni smo situacije koja je takva u cijelom svijetu. To više ne zavisi od nas, a ne znamo ni kad će ovo proći. Sigurno je da niko od turista uskoro neće doći. April i maj su izgubljeni, a vrlo je upitno i da li će uopšte biti ove sezone“, rekao je Popović Radiju Jadran.

On je dodao da trenutno niko ništa ne može da planira, kao i da Carine nijesu otpuštale radnike, niti su smanjivale zarade.

Izvršna direktorica kompanije Lazure Hotel & Marina u Meljinama, Anna Matrynova, saopštila je da su broj aktivno angažovanih sveli na minimum, dok ostali rade od kuće. Menadžment, prema njenim riječima, obavlja administrativne pripreme za predstojeću sezonu, a gradi se i depadans.

“Građevinski radovi na depadansu hotela su u toku, uz poštovanje svih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti. Radovi idu sporije nego što je bilo planirano, broj radnika je manji nego obično, ali to neće uticati na otvaranje u aprilu naredne godine, jer će zgrada svakako biti gotova do kraja ove“, rekla je Martynova.

Ona je dodala da se radi na predotvaranju nove zgrade hotela, što pomaže svima da razmišljaju o budućnosti i koriste ovu “pauzu” za još bolju pripremu predstojeće i naredne sezone.

Martynova je navela da je u hotelu, uz službu obezbjeđenja, trenutno angažovano samo nekoliko zaposlenih koji rade na održavanju.

“Menadžment većinom radi od kuće, svaki dan smo na vezi i radimo svi svoj dio za sezonu – pripremamo nove menije, ažuriramo operativne dokumente, poboljšavamo procedure, vodimo intervjue sa novim kandidatima, ažuriramo veb stranicu i brošure i naravno aktivno kontaktiramo sa gostima i klijentima koji su planirali da borave kod nas tokom narednih mjeseci”, objasnila je Martynova.

Kompanija Hunguest hotel Sun Resort zatvorila je hotel na Toploj krajem oktobra, a plan je bio da se ponovo aktivira u prvoj polovini aprila. Menadžment se još nije odredio o funkcionisanju tokom ove sezone, iako su i sa dijelom sezonskih radnika načelno postignuti dogovori oko angažovanja.

Direktor ugostiteljstva u Hunguestu, Nenad Bukejlović, rekao je da trenutno ne može da saopšti preciznije podatke, jer čeka zvaničan stav menadžmenta.

„Jasno je da u maju i junu nećemo imati gostiju, za dalje ne znam. Stalnih 40 radnika trenutno nije angažovano i primaju 70 odsto zarade. Od zatvaranja smo modernizovali sistem za grijanje vode, a ovih dana je trebalo da počne sređivanje objekta. U planu je bilo i angažovanje oko 160 sezonskih radnika, mahom učenika, međutim i to je neizvjesno”, kazao je Bukejlović.

Novonastaloj situaciji prilagodili su se i Lighthouse i Institut Igalo koji su ustupili svoje kapacitete za karantin.

Neki od ugostitelja i zakupaca kupališta takođe se nadaju da će od ove sezone uspjeti makar nešto da iskoriste. Oni još nemaju jasnu sliku kada bi mogli otvoriti objekte, da li će biti tendera za zakupe kupališta, kao ni da li će i kako uspjeti da obezbijede radnu snagu.

Najčitanije

Mandić i Knežević na vojnoj vježbi u Srbiji

Podgorica, (MINA) - Predsjednik Skupštine Andrija Mandić i šef Demokratske narodne partije (DNP) Milan...