fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRadunović: Deficit budžeta na kraju godine 2,5 odsto

Radunović: Deficit budžeta na kraju godine 2,5 odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Deficit budžeta bi na kraju ove godine trebalo da iznosi 2,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), umjesto ranije projektovanih 2,97 odsto, saopštio je ministar finansija Darko Radunović.

“Deficit budžeta bi prema našim računicama na kraju godine trebalo da iznosi 2,5 odsto BDP-a, a ne planiranih 2,97 odsto. Ja ne volim da saopštavam neprovjerene podatke, ali ovo je prilično precizna računica, pa sam je zbog toga saopštio i očekujem taj deficit”, kazao je Radunović.

On je u Skupštini, odgovarajjući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Miloša Nikolića, rekao da očekuje da će biti još pozitivnih pomaka kada su u pitanju prihodi i uštede.

Nikolić je Radunovića pitao da li je zadovoljan mjerama fiskalne konsolidaclje koje je sprovelo Ministarstvo i kada se može očeklvati početak pada javnog duga i ispunjenje kriterijuma iz Mastrihta.

Radunović je saopštio da su mjere fiskalne konsolidacije bile usmjerene na smanjenje budžetskog deficita i stvaranje uslova za opadanje javnog udga u srednjem roku.

“Izvorni prihodi budžeta u periodu sprovođenja fiskalne konsolidacije povećani su preko 250 miliona EUR, pri čemu se bilježi rast skoro svih kategorija poreskih i neporeskh prihoda”, precizirao je Radunović.

Prema njegovim riječima, uporedo sa rastom prihoda, mjerama fiskalne konsolidacije na rashodnoj strani je omogućeno ostvarivanje suficita tekuće budžetske potrošnje.

Radunović je, kada je u pitanju kretanje javnog duga, podsjetio da je Crna Gora u septembru uspješno emitovala euroobeveznice u vrijednosti od 500 miliona EUR.

“Javni dug raste u ovoj godini, usljed stvaranja fiskalne rezerve, koja će biti korišćena za otplatu duga u narednoj godini”, objasnio je Radunović.

On je rekao da se očekuje smanjenje duga u narednom periodu.

“Procjene su da će naredne godine javni dug iznositi 3,51 milijarde EUR, odnosno 70,3 odsto BDP-a. U 2021. godini će iznositi 3,2 milijarde EUR odnosno 61,7 odsto BDP-a, a u 2022. godini 3,19 milijardi EUR, odnosno 58,5 odsto BDP-a”, dodao je Radunović.

Vlada očekuje da će Crna Gora, kada je u pitanju javni dug, 2022. godine zadovoljiti kriterijum Mastrihta koji iznosi ispod 60 odsto BDP-a.

Radunović je kazao da je poreskim obveznicima, koji su podnijeli zahtjev za povraćaj poreza na dodatu vrijednost (PDV) u periodu od 2015. godine, priznat poreski kredit u iznosu od 550,26 miliona EUR i po tom osnovu obavljen povraćaj PDV-a od 408,43 miliona.

On je, odgovarajući u Skupštini na pitanje nezavisnog poslanika Neđeljka Rudovića, kazao da je u periodu od 2015. godine do kraja septembra preumjeravanje za plaćanja dospjelih poreskih obaveza iznosilo 133,92 miliona EUR, dok je realizovano plaćanje PDV-a pri uvozu od 7,9 miliona EUR.

Rudović tvrdi da postoje fiktivni ugovori po kojima se “pljačka država”, pri čemu stotine miliona EUR nestaju, a u budžetu nema novca za povećanje zarada.

Radunović je saopštio da je u 2015. godini odobren povraćaj PDV-a u iznosu od 92,57 miliona EUR, od čega je 73,05 miliona EUR vraćeno uplatom na žiro račun poreskih obveznika, 16,95 milona za plaćanje dopsjelih poreskih obaveza, dok je 2,62 miliona EUR usmjereno za plaćanje PDV-a pri uvozu.

„U tom periodu po osnovu zahtjeva za povraćaj PDV-a obavljeno je 656 inspekcijskih kontrola na osnovu kojih je odobren povraćaj putem rješenja u iznosu od 61,59 miliona EUR“, naveo je Radunović.

On je dodao da je u 2016. godini odobren povraćaj PDV-a u iznosu od 87,97 miliona EUR, od čega je 59,26 miliona EUR vraćeno otplatom na žiro račun, 27,82 miliona EUR preusmjereno na plaćanje dospjelih poreskih obaveza, a 901 hiljada usmjereno na plaćanje PDV-a.

„U tom periodu obavljeno je 714 inspekcijskih kontrola i po tom osnovu je odobren povraćaj 52,97 miliona EUR“, dodao je Radunović.

On je precizirao da je u 2017. godini odobren povraćaj PDV-a u iznosu od 102,83 miliona EUR, od čega je 71,24 miliona EUR vraćeno uplatom na žiro račun poreskih obveznika, 30,58 miliona EUR na plaćanje dospjelih poreskih obaveza, a 1,12 miliona EUR na plaćanje PDV-a pri uvozu.

„U tom periodu obavljena je 631 inspekcijska kontrola i na osnovu toga je odobren povraćaj 56,35 miliona EUR PDV-a“, kazao je Radunović.

Prema njegovim riječima, u prošloj godini odobren je povraćaj PDV-a u iznosu od 159,18 miliona EUR, od čega je vraćeno 119,98 miliona EUR uplatom na žiro račun poreskih obveznika, 36,61 miliona EUR na plaćanje dospjelih poreskih obaveza, a 2,58 miliona EUR usmjereno na plaćanje PDV-a pri uvozu.

„U tom periodu obavljene su 742 kontrole na osnovu kojih je odobren povraćaj 79,33 miliona EUR PDV-a“, rekao je Radunović.

On je naveo da je u ovoj godini odobren povraćaj PDV-a u iznosu od 107,68 miliona EUR, od čega je 84,95 miliona EUR vraćeno uplatom na žiro račun poreskih obveznika, 21,94 miliona EUR na plaćanje dospjelih poreskih obaveza, dok je 798 hiljada usmjereno na plaćanje PDV-a pri uvozu.

„U tom periodu obavljeno je 595 inspekcijskih kontrola, na osnovu čega je odobren povraćaj 76,37 miliona EUR“ dodao je Raudnović.

On je kazao da je kod većeg broja zahjeva za povraćaj PDV-a obavljena kontrola zbog utvrđivanja osnovanosti podnijetih zahtjeva, a u slučaju da nadzor nije obavljen za traženi dio povrata, u narednom periodu u postupku redovne kontrole je obavljena kontrola osnovanosti iskazanog PDV kredita.

Najčitanije