fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRadulović očekuje manje turista i veće prihode

Radulović očekuje manje turista i veće prihode

Budva, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora će tokom predstojeće turističke sezone imati manje gostiju, ali kumulativno više novca nego prošle godine, očekuje predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) i suvlasnik hotelske kompanije Montenegro stars, Žarko Radulović.

On je portalu RTCG kazao da se Crna Gora može približiti prihodima iz 2019. godine, kao i da će se nedostatak gostiju iz Rusije i Ukrajine kompenzovati dužom sezonom i novim tržištima.

“Očekujem da će ovo biti sezona ravnomjernog tempa, bez oscilacija, odnosno bez onih izraženih skokova i overbooking-a kao u julu i avgustu prošle godine. Možda će biti manje gostiju, ali kumulativno biće više novca nego prošle i možemo se približiti prihodu iz 2019. godine”, rekao je Radulović portalu RTCG.

On smatra da će, ipak, sve prognoze za ovu sezonu zavisiti od dva ključna faktora – unutrašnje stabilnosti i inflacije. Nesporno je, prema njegovim riječima, da je rat u Ukrajini izazvao veliku političku nesigurnost i finansijsku nestabilnost širom svijeta, koja se direktno odrazila ne samo na turizam, već i na sve segmente poslovanja.

“Jasno je da, što se tiče ovogodišnje turističke sezone, u Crnoj Gori nećemo imati ni goste iz Rusije, niti Ukrajine. To već godinama unazad nijesu najbrojniji gosti, kao što je to bilo prije deset ili 15 godina, ali sa ta dva tržišta u hotelskoj grupi ukupno gubimo oko 30 odsto. Istovremeno postkovid reakcija tržišta je takva da ćemo možda imati nešto bolju sezonu nego 2019. godine”, saopštio je Radulović.

Nedostatak gostiju sa ruskog i ukrajinskog tržišta će se, kako je dodao, kompenzovati dužom sezonom i sa još nekoliko novih destinacija koje će “debitovati” u Crnoj Gori, sa onih destinacija sa kojih je najavljeno povećanje letova ka Crnoj Gori.

“Tu prvestveno mislim na Skandinaviju, dakle Švedsku, Norvešku i Dansku, nakon najave pet do sedam letova sedmično ka Crnoj Gori, a zatim i baltičke države, pošto u maju kreću letovi iz Rige i Talina. Kazahstan ostaje u kapacitetu od prošle godine”, rekao je Radulović.

On je kazao da je veoma značajno što će FLY Dubai ponovo krenuti ka Crnoj Gori i dodao da je Turska već tradicionalno u prvih pet destinacija iz koje dolazi najviše gostiju.

“Broj upita svjedoči o rastu interesovanja Engleske, Francuske i Njemačke”, naveo je Radulović.

On smatra da će ovogodišnja sezona biti duža i da će trajati do sredine jeseni, ali i da njegove projekcije zavise, prije svega, od unutrašnje stabilnost u svakom smislu te riječi.

“Sad nam je najvažnije da iz Crne Gore idu pozitivne poruke i lijepe slike”, poručio je Radulović.

On je dodao da je drugi faktor koji može uticati na projekcije inflacija, jer cijene kontinuirano rastu.

“Primjera radi, u kompaniji koji vodim, samo u martu smo imali 15 odsto rast direktnih troškova i to samo po osnovu energenata i hrane. Moramo da pravimo održivi posao. Ako sam imao 100 EUR troškova, a prodavao sam za 110, u minusu sam pet EUR, ne pokrivam ni osnovne troškove i shodno tome morao bih da povećam cijenu najmanje 15 EUR, pa da radim s nulom, a to niko ne želi”, objasnio je Radulović.

On je upozorio i da podizanje cijena ima svoj limit, jer se nakon određene granice gubi konkurentnost.

Radulović, ipak, nije saglasan sa procjenama da bi od ove turističke sezone mogli prihodovati milijardu EUR.

“Ne znam na osnovu koje metodologije su došli do tih zaključaka, a svakako nas zanima, jer bi to značilo da ćemo svi zaraditi više novca nego što smo planirali. Do tada, nikako da čujemo zvaničan podatak nadležnih koliko je novca ova država prihodovala od turizma u prošloj godini? Umjesto toga svjedočimo političkom populizmu koji je, iako očekivan, pretjeran čak i za predizborne cikluse. Neki razlog zbog kojeg nikako da čujemo zvaničan podatak – očigledno postoji”, smatra Radulović.

On je ocijenio i da je otvaranje prioritetne dionice auto-puta, koje je najavljeno za maj, značajno za turizam Crne Gore, ali i kompletan razvoj države.

“Najprije će označiti turističku ekspanziju Kolašina i njegove okoline, jer kvalitetno infrastrukturno povezivanje je ključni preduslov. Ako za sat i 20 minuta sa primorja stignete do Kolašina, svi turoperatori i oni koji se bave turizmom stavljaju u funkciju Kolašin ravnopravno sa Skadarskim jezerom i ostalim adutima na primorju, kao što su Ulcinj ili Kotor”, objasnio je Radulović.

On očekuje da će za četiri do pet godina Crna Gora izrasti u izuzetan cjelogodišnji turistički centar, što ne znači da tu treba stati sa putnom infrastrukturom.

“Moramo krenuti ka sjeveru, prema Zapadu odnosno konekciji na evropske auto-puteve kroz Jadransko-jonsku cestu, krak prema Albaniji i Grčkoj. Tek tada možemo da se predstavimo kao autodestinacija, jer do dana današnjega smo ostrvska destinacija. Jedino čime smo mogli da animiramo turiste da dođu u Crnu Goru je bio avio prevoz. Sve ostalo je bilo prekomplikovano dugo i neudobno”, zaključio je Radulović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije