fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRaduju izjave da su ostvareni značajni rezultati u energetici

Raduju izjave da su ostvareni značajni rezultati u energetici

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Izjave predstavnika Vlade, nakon Ministarskog sastanka Energetske zajednice, da su ostvareni značajni rezultati na putu zelene energetske tranzicije raduju i najbolja su potvrda višegodišnjeg posvećenog rada prethodne administracije, ocijenjeno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Poslanica DPS-a, Dragica Sekulić, kazala je da iako mnogi potezi nove Vlade, ne ulivaju povjerenje u iskrenu želju za demokratskom tranzicijom vlasti, raduju izjave nakon Ministarskog sastanka Energetske zajednice.

„U moru grotesknih izjava i poteza nove Vlade, kojima ovih dana zabavljaju javnost, pojavila se jedna koja uliva nadu i koja zaslužuje nepodijeljene ovacije, kako to, sasvim drugim povodom, nes(p)retno izjavi jedan od ministara“, navela je Sekulić u saopštenju.

Ona je kazala da je neposredno nakon ustoličenja, gostujući u jednoj od emisija službenog glasnika nove vlade, ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić “kao iz topa” izjavio da je stanje u energetici “jako zapušteno”.

„Na sreću, bilo je dovoljno samo desetak dana i jedan razgovor sa predstavnicima Energetske zajednice, da energično i odlučno, zajedno sa premijerom, demantuje samog sebe i izjavi da su ostvareni značajni rezultati na putu zelene energetske tranzicije“, kazala je Sekulić.

Ona smatra da su očuvanje liderske pozicije Crne Gore u regionalnoj energetici nesumnjivi nacionalni interes, a izjave premijera i ministra tokom i nakon ovog važnog sastanka, najbolja su potvrda višegodišnjeg posvećenog rada prethodne administracije, institucija i energetskih subjekata.

„Kažemo najbolja, ali ne i jedina jer je potvrda već stigla od nove Vlade kroz usvajanje Prospekta, gdje je energetika prepoznata kao jedna od vodećih razvojnih grana sa nizom već započetih projekata“, dodala je Sekulić.

Ona je kazala da, imajući u vidu dosegnuti nivo razvoja, koji propisuje nužnu nezavisnost sektora od dnevnopolitičkih potreba i populizma, ostaju na raspolaganju za konstruktivan dijalog.

„Strateški značaj dokumenata koje je potrebno donijeti u narednom periodu, uključujući i prvi integrisani nacionalni energetski i klimatski plan, ne ostavljaju prostor za improvizaciju i traže najširi društveni konsenzus. Crna Gora ima i prirodni i ljudski potencijal za održivu i snažnu energetiku“, zaključila je Sekulić.

Najčitanije