fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRaditi na unapređenju poslovnog ambijenta

Raditi na unapređenju poslovnog ambijenta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ova godina je izazovna za poslovanje usljed negativnih uticaja pandemije koronavirusa, pri čemu je potrebno raditi na unapređenju poslovnog ambijenta, ocijenjeno je na sastancima predstavnika Privredne komore (PKCG) i rukovodstva opština Berane, Andrijevica i Petnjica.

Predsjednik PKCG, Vlastimir Golubović, koji je posjetio te tri opštine u utorak u sklopu programskih aktivnosti Komore, razgovarao je sa rukovodstvom i privrednicima o mogućnostima unapređenja poslovnog ambijenta.

Golubović je, kako je saopšteno iz PKCG, posebno je potencirao uticaj Komore na unapređenje regulatornog okvira po mjeri privrednika, njenu značajnu ulogu u promociji crnogorskih proizvoda i kompanija kroz projekte Dobro iz Crne Gore, Kupujmo domaće i Domaći ukusi, te njihovo organizovano učešće na sajmovima i poslovnim forumima.

“Komora ima istaknutu ulogu u reformi obrazovnog sistema u skladu sa potrebama tržišta rada, a naročito u promociji i implementaciji dualnog obrazovanja, u čijih 25 programa je u nedavno završenoj školskoj godini bilo uključeno više od 800 učenika iz 20 opština”, naveo je Golubović.

Istaknutu ulogu Komora ima i u cjeloživotnom učenju, a u fokusu razgovora bile su i značajne aktivnosti PKCG za vrijeme epidemije bolesti Covid-19.

Komora je od samog starta pratila izazove sa kojima se suočava privreda i u saradnji sa nadležnima doprinosila njihovom otklanjanju. Kreirala je online upitnik i call centar, putem kojih je dobijala zahtjeve kompanija i adresirala ih prema državi, doprinosila stabilnosti tržišta ključnih artikala i dala značajan doprinos kreiranju mjera podrške ekonomiji.

Bilo je riječi i o predstojećem trećem paketu mjera podrške koji će imati sanaciono-razvojni karakter, uz istaknutu ulogu Investiciono razvojnog fonda (IRF) i poslovnih banaka.

Na sastanku sa rukovodstvom Opštine Berane ocijenjeno je da ta lokalna samouprava ima veoma konkurentne poreske stope, čime doprinosi razvoju privrednih djelatnosti.

Privrednici su kao glavne izazove za privredu tog kraja identifikovali nedostatke u sistemu ustupanja drvne mase putem koncesija, nedovoljnu mogućnost malih firmi da dobiju poslove na tenderima i zastupljenost proizvoda sa sjevera u trgovinama drugih regiona, nedostatak stručnog kadra, visoku cijenu električne energije, sivu ekonomiju.

Predsjednik Opštine, Dragoslav Šćekić, kazao je da Opština prepoznaje da siva ekonomija ugrožava sve segmente privrede i da se moraju preduzeti odlučni koraci kako bi se suzbila.

Golubović je naveo da je borba protiv sive ekonomije u vrhu prioriteta te asocijacije i tema broj jedan na godišnjim sastancima sa predsjednikom Vlade i ministrima.

“Suzbijanje sive ekonomije je preduslov umanjenja opterećenja zarada po osnovu poreza i doprinosa. Neophodne su rigorozne kontrole nadležnih inspekcija kako bi se ova pojava suzbila”, rekao je Golubović.

Šćekić je ukazao na potrebu veće zastupljenosti domaćih prehrambenih proizvoda u turističko-ugostiteljskoj ponudi, što bi dodatno afirmisalo poljoprivredne proizvođače sa ovog i drugih područja. On smatra da su neophodne dodatne mjere podrške crnogorskom turizmu koji usljed krize trpi najsnažnije udare.

Golubović je naveo da je korona kriza pokazala da se ekonomija ne može oslanjati samo na turizam.

“Država je odlučna da u narednom periodu akcenat razvoja bude na proizvodnji, a posebnu šansu vidimo u energetici i agraru”, kazao je Golubović.

U posebnom fokusu bila je situacija u Rudniku uglja Berane, gdje je zbog visokih troškova i aktuelne krize obustavljena proizvodnja.

Prema podacima Poreske uprave (PU), završne račune za prošlu godinu u Opštini Berane predalo je 441 preduzeće, što je 19,8 odsto više nego 2018. Najveći broj ih je registrovan za poslove trgovine, prerađivačke industrije i usluga smještaja te ishrane. Ukupno su imali 2,04 hiljade zaposlenih, 15,1 odsto više nego 2018. godine.

Preduzeća iz Berana su u prošloj godini iskazali ukupan prihod od 68,9 miliona EUR, 22,4 odsto veći nego prethodne i dobit u vrijednosti od 4,5 miliona EUR, 87,5 veću u odnosu na 2018.

Golubović je, prilikom posjete Andrijevici, čestitao rukovodstvu Opštine na odgovornom odnosu prema privrednicima i sveobuhvatnim mjerama koje je donijelo u borbi protiv epidemije Covid-19.

Predsjednik Opštine, Srđan Mašković, kazao je da u toj lokalnoj samoupravi žele da unaprijede poslovni ambijent.

“To potvrđuje i činjenica što smo opštinske takse smanjili na minimum”, dodao je Mašović.

Završne račune za prošlu godinu u Opštini Andrijevica predalo je 45 preduzeća, što je 19,6 odsto manje u odnosu na 2018, navodi se u analizi koju je izradila PKCG.

Podaci PU pokazuju da se privrednici te opštine najviše bave prerađivačkom industrijom, trgovinom, snadbijevanjem električnom energijom, gasom i parom, poljoprivredom, šumarstvom i ribarstvom. Te kompanije su u prošloj godini zapošljavali 213 radnika, 5,3 odsto manje nego 2018. godine.

Preduzeća su u prošloj godini iskazala ukupan prihod od 11,7 miliona EUR, 9,3 odsto više nego 2018. Njihova ukupna dobit iznosila je milion EUR i 25 odsto je veća nego prošlogodišnja.

Golubović je prvi predsjednik PKCG koji je posjetio Opštinu Petnjica. U razgovorima sa predstavnicima rukovodstva i poslovne zajednice, on se upoznao sa izazovima, ali i potencijalima za razvoj privrede tog područja.

Predsjednik Opštine Petnjica, Samir Agović, kazao je da je ova godina izuzetno izazovna za Petnjicu, te da će kriza uticati značajno na njen budžet.

“Opština dosta polaže u razvoj infrastrukture, čime značajno doprinosi i poslovnom ambijentu. Petnjici je potrebna kvalitetna studija integralnog razvoja, jer osim poljoprivrede, koja je strateška grana za nas, imamo mogućnost razvoja drvoprerade, energetike i turizma”, rekao je Agović.

Govoreći o agraru, on je kazao da sve više žitelja, pa i mladih prepoznaje mogućnosti koje pruža ta djelatnost.

“Za razvoj poljoprivrede je veoma važno prepoznati da moramo što više da kupujemo domaće proizvode i smanjimo uvoz”, naveo je Agović.

On je rekao da dijaspora značajno doprinosi razvoju ovog kraja, kao i država Crna Gora. Mlade generacije Petnjičana školuju se na prestižnim svjetskim univerzitetima i očekuje se njihov značajan uticaj na ekonomiju tog područja.

Prema podacima PU, završne račune za prošlu godinu u Opštini Petnjica predala su 23 preduzeća, znatno više nego za 2018. Oni su ostvarili ukupan prihod od 2,9 miliona EUR i dobit od 100 hiljada EUR.

Vlasnik tekstilne kompanije La Vista, Rešad Adrović, kazao je da proizvodne djelatnosti teško podnose visoke poreze i doprinose na zarade, koji domaću ponudu čini nekonkurentnom u odnosu na okruženje.

“Smanjenje poreza i doprinosa na zarade neće smanjiti uplate u državnu kasu po ovom osnovu jer će doprinijeti većem zapošljavanju”, rekao je Adrović.

Golubović je kazao da je Petnjica jedna od retkih crnogorskih opština u kojoj dominantna djelatnost nije trgovina već prerada i pozvao privrednike Petnjice da koriste sredstva iz Vladinog Programa razvoja poljoprivrede i ona koja odobrava IRF.

Najčitanije