fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRadak Kukavičić: Izazov u turizmu biće mjeseci koji dolaze

Radak Kukavičić: Izazov u turizmu biće mjeseci koji dolaze

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Izazov za crnogorski turizam će, povodom aktuelne situacije sa koronavirusom, biti mjeseci koji dolaze, posebno jul i avgust, kada se generiše najviše prometa, saopštila je direktorica Nacionalne turističke organozacije (NTO), Željka Radak Kukavičić.

Ona je na sjednici Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore (PKCG) kazala da će biti teže amortizovati eventualni pad u špicu turističke sezone, nego u predsezoni.

“Situacija se mijenja iz dana u dan, pa je NTO zato otvorila posebnu mejl adresu [email protected] i pripremila obrazac putem kojeg bi predstavnici hotelskog sektora svakog petka dostavljali podatke koliki je procenat otkazivanja aranžmana i kakve su fininasijske posljedice toga. Na osnovu tih podataka imaćemo presjek stanja u sektoru”, rekla je Radak Kukavičić.

Prema njenim riječima, hoteli u gradovima već trpe posljedice, dok je situacija u primorskim opštinama drugačija, jer i dalje imaju određeni stepen popunjenosti.

Ona je podsjetila da su pojedini turistički sajmovi otkazani ili odloženi i da će NTO plan marketinških aktivnosti prilagođavati situaciji koja se svakodnevno mijenja.

Na sjednici, na kojoj je sagledana aktuelna epidemiološka situacija, ocijenjeno je da je u uslovima velike vjerovatnoće pojavljivanja korona virusa u Crnoj Gori zaštita javnog zdravlja osnovni cilj.

“Nema mjesta panici, već je neophodno da svi poštuju preporuke javnozdravstvenih ustanova”, poručeno je sa sjednice.

Iz PKCG su saopštili da sprovode dnevnu analizu situacije poteškoća u poslovanju zbog koronavirusa.

Sa tom svrhom kreiran je online upitnik na linku https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfUretmi7Xd1Rfbnf9jskVbtrVjVL7rUGn_qQngvC2dQlUrlg/viewform

“Buduće preporuke u vezi sa tom temom kreiraće se upravo na osnovu informacija dobijenih od privrede i zato je neohodno da privrednici popunjavaju upitinik svakog puta kada naiđu na poteškoću u poslovanju, na osnovu čega će se djelovati u narednom period”, rekli su iz PKCG.

Predsjednik Odbora, Ranko Jovović, je pozvao privrednike da redovno, ako treba svakodnevno, popunjavaju upitnike na sajtu PKCG.

On je rekao da je sjednica sazvana imajući u vidu da se aktuelna epidemiološka situacija u svijetu, usljed pojave koronavirusa, snažno reflektuje i na globalna turistička kretanja, a samim tim i na Crnu Goru.

Neophodna je, kako smatra Jovović, pravovremena razmjena informacija unutar sektora turizma i preduzimanje odgovarajućih mjera u cilju obezbjeđenja zdravstvene zaštite svih građana i turista koji se nalaze u Crnoj Gori.

Načelnica Odjeljenja za epidemiologiju Instituta za javno zdravlje (IJZ), Sanja Medenica, ponovila je da u Crnoj Gori do sada nije registrovan nijedan slučaj zaraze tim virusom.

Ipak, prema njenim riječima, realno je očekivati da će se to dogoditi.

Ona je predstavila smjernice i preporuke za postupanje preduzeća u turizmu i pozvala privrednike da ih se pridržavaju.

“Pred velikim smo rizikom. Svi treba da budemo na istom putu i zajedničkim aktivnostima umanjimo posljedice eventualne zaraze. Zašto bismo imali ijednu žrtvu virusa ako možemo to da preduprijedimo”, pitala je Medenica.

Nemanja Nikolić iz hotela Hilton smatra da nije za očekivati da će zatvaranje pojedinih graničnih prelaza i otkazivanje avio-linija i aranžmana spriječiti virus da uđe u Crnu Goru.

Prema njegovom mišljenju, potrebne su što rigoroznije mjere kako bi se situacija što prije normalizovala.

“Finansijkih gubitaka će sigurno biti, ali se oni nesporno moraju staviti u drugi plan u odnosu na zdravlje nacije”, zaključio je Nikolić.

Najčitanije

Mandić i Knežević na vojnoj vježbi u Srbiji

Podgorica, (MINA) - Predsjednik Skupštine Andrija Mandić i šef Demokratske narodne partije (DNP) Milan...