fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRad TE Pljevlja nema alternativu

Rad TE Pljevlja nema alternativu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rad Termoelektrane (TE) Pljevlja u narednom periodu nema alternativu, kada su u pitanju energetska i socio-ekonomska komponenta, jer u prethodnih 30 godina nije izgrađen nijedan značajniji objekat za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

Iz EPCG su, reagujući na otvoreno pismo predsjednika Pokreta za promjene (PzP) i poslanika Nebojše Medojevića upućeno izvršnom direktoru kompanije Nikoli Rovčaninu, kazali da bi u energetskom smislu prestankom rada TE sigurno došlo do destabilizacije elektroenegetskog sistema i nemogućnosti sigurnog snabdijevanja cjelokupnog državnog konzuma.

„Hipotetički, da TE nije na mreži tokom ove godine, to bi značilo da bi EPCG morala uvesti 1,32 hiljada gigavat sati (GWh) električne energije kako bi pokrila planiranu potrošnju, što bi okvirno na HUPX berzi vrijedilo preko 70 miliona EUR, uz dodatne troškove prekograničnih prenosnih kapaciteta, ali i uz pitanja mogućeg prenosa te količine energije”, navodi se u saopštenju.

U socio-ekonomskom smislu, zbog nefunkcionisanja TE, posao bi direktno izgubilo 1,2 hiljade građana Pljevalja, a indirektno nekoliko hiljada, računajući repro lanac i ugroženost poslovanja mnogih kompanija u Crnoj Gori koje sarađuju sa rudnikom i termoelektranom.

Iz EPCG su objasnili da je TE upravo zbog toga, proizvodeći nekad i više od 50 odsto električne energije u Crnoj Gori, predstavljala temelj i oslonac energetskog sistema.

„Zato je i veoma važna realizacija projekta ekološke rekonstrukcije prvog bloka. Projekat je vrijedan preko 54 miliona EUR, a njegovom realizacijom će se obezbijediti nesmetan rad termo bloka u naredne dvije decenije“, dodaje se u saopštenju.

Novom rukovodstvu EPCG je, kako se navodi, ostavljena TE Pljevlja sa hipotekom gašenja i upitnim poslovanjem u narednom periodu zbog nepoštovanja ranije preuzetih obaveza evropskog i domaćeg zakonodavstva.

„Upravo se zbog te situacije intenzivno pregovara, a očekujemo i pozitivan ishod razgovora nadležnog ministarstva sa Energetskom zajednicom i to upravo u periodu redovnog godišnjeg remonta TE, od 1. aprila do 1. juna, kada se ona nalazi van pogona, nakon čega bi se obezbijedio nastavak rada“, rekli su iz EPCG.

Što se tiče zakonodavstva u toj oblasti, EPCG u saradnji sa nadležnim ministarstvima aktivno učestvuje u izradi Nacionalnog klimatskog i energetskog plana. U tom kontekstu, a u cilju sprovođenja procesa dekarbonizacije i pravedne tranzicije, obnovljivi izvori energije prepoznati su kao prioritet i strateško opredijeljenje razvoja.

„U narednom periodu u okviru procesa ažuriranja Nacionalnog energetskog i klimatskog plana, a sa ciljem praćenja energetskih politika i smjernica EU, stvoriće se uslovi i za definisanje takozvane godine phase-out-a TE Pljevlja, koja je na nivou EU definisana do 2050. godine“, kazali su iz EPCG.

Oni su naveli da će upravo ekološka rekonstrukcija doprinijeti ostvarivanju ciljeva procesa energetske tranzicije koju su inicirale Evropska komisija i Energetska zajednica.

„Dakle, o važnosti tog projekta ne treba više govoriti, dok će u međuvremenu, novo rukovodstvo EPCG provjeriti cjelokupan tenderski postupak oko ekološke rekonstrukcije i sam ugovor, uz detaljnu analizu stručne komisije. O rezultatima preispitivanja javnost će biti blagovremeno i transparentno informisana“, rekli su iz EPCG.

Oni su najavili da će novo rukovodstvo pokrenuti snažan investicioni ciklus proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i tako dati značajan doprinos borbi protiv emisije štetnih gasova i klimatskih promjena.

„Tačno je da rješenja postoje, da nijesu laka, besplatna i bezbolna. Zato i ostvarivanje ciljeva procesa energetske tranzicije nijesu ugrožavanje ekonomija zemalja članica i gubitak radnih mjesta u lokalnim zajednicama, koje se oslanjanju na eksploataciju uglja, već postizanje propisanih ekoloških standarda i sprovođenje pravedne tranzicije u definisanim rokovima“, navodi se u saopštenju.

U tom kontekstu će, kako su objasnili iz EPCG, definisanje godine prestanka rada TE Pljevlja, takozvane phase-out-a, biti predmet energetskih i socio-ekonomskih analiza, uz uključenost svih relevantnih faktora.

„Sve ove probleme ćemo mnogo lakše riješiti kad EPCG postane zamajac privrednog razvoja Crne Gore“, poručili su iz elektroenergetske kompanije.

Najčitanije

Ivanović v.d. izvršnog direktora CEDIS-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odbor direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) imenovao je Vladimira Ivanovića za...