fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPzP će predložiti reformu PU

PzP će predložiti reformu PU

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pokret za promjene (PzP) će u okviru predloga sveobuhvatnih reformi i seta ekonomskih mjera koji će biti usmjereni u cilju poboljšavanja života građana Crne Gore, predložiti i reformu Poreske uprave (PU).

Član Glavnog odbora PzP-a i odbornik PzP u Skupštini Opštine Danilovgrad, Ratko Đurišić, kazao je da će jedna od najvažnijih novina u radu PU biti uvođenje zakonskog rješenja koje će biti usmjereno na kontrolu građana i sa njima povezanih osoba koje imaju vrijednost imovine veću od one navedene u zakonskom rješenju.

“Kako bi se na tačan način utvrdila imovina koje određeni pojedinac posjeduje potrebno je zakonski rješenjem regulisati dostavljanje poreskih prijava i finansijkih izvještaja za pojedinca”, naveo je Đurišić u saopštenju.

On je kazao da bi uvođenjem obaveze za predaju poreske prijave teret dokazivanja porijekla imovine bio na poreskom obvezniku, a kontrola uvećanja imovine u narednom period bi bila u nadležnosti PU.

“PU bi obavljala kontrolu poreskih obveznika građana u sklopu svojih redovnih aktivnosti na osnovu parametara koji bi bili propisani zakonom, kao i po prijavama građana. Kontrola bi obuhvatala ne samo imovinu osoba za koje se sumnja da su je stekli kriminalnim aktivnostima, već i oni koji su svoje enormno bogatsvo stekli kao privilegovani monopolisti kojima je to omogućila partijska pripadnost i poslušnost”, precizirao je Đurišić.

Prema njegovim riečima, ukoliko se utvrdi nesrazmjera između imovine i prihoda PU će biti ovlašćena da donosi rješenja kojima bi se oduzimala sporna imovina i postajala vlasništvo države Crne Gore, a oduzeta sredstva bi se uplaćivala u poseban Fond, iz kojeg bi ta sredstva bila usmjerena na rješavanja problema nezaposlenosti, u vidu davanja beskamatnih kredita i drugih finansijskih olakšica.

“Svjedoci smo da se u Crnoj Gori u posljednjih nekoliko godina enormno povećao broj siromašnih, i da je sve veći jaz između siromašnih i bogatih, dok na drugoj strani imamo samo uvećanje bogatstva tajkuna bliskih vlasti”, kazao je Đurišić.

On je zaključio da će nova vlada pred sobom imati veoma zahtjevan i nimalo lak zadatak kako bi se izborila protiv sistema koji je kreirala bivša vlast ‘bogati još bogatiji, siromašni još siromašniji’.

Najčitanije