fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryPurišić: Izmjene Zakona o PIO vrlo brzo u Skupštini

Purišić: Izmjene Zakona o PIO vrlo brzo u Skupštini

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predlog izmjena i dopuna Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) trebalo bi da se vrlo brzo nađe u parlamentu, saopštio je ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić.

Purišić je gostujući u Jutarnjem programu TVCG kazao da je prosječna penzija u Crnoj Gori 288 EUR i da je među najvećim u regionu.

Osim toga, kako je rekao, Crna Gora ima i najbolji odnos između prosječne penzije i zarade.

“Daleko od toga da je ona dovoljna i mi smo kroz izmjene Zakona o PIO, koji će nadam se vrlo brzo biti u parlamentu, pripremili jedan paket mjera koji će popraviti i adekvatnost penzija”, rekao je Purišić, prenosi portal RTCG.

Purišić je podsjetio da je prošle godine minimalna zarada povećana 15 odsto i da u Crnoj Gori u prosjeku ima 53 hiljade korisnika socijalnih davanja.

“Kada se sve to sabere, to je u odnosu na države sličnog nivoa razvijenosti solidan iznos novca za potrošnju”, naveo je Purišić.

On je, povodom Svjetskog dana socijalne pravde, poručio da Crna Gora teži tom idealu i da iskoraka ima.

“To je prije svega cilj kojem težimo”, naveo je Purišić.

On je saopštio da je Vlada na početku mandata za materijalna davanja izdvajala 59 miliona, prošle godine 76 miliona, a ove godine 81 milion EUR.

Riječ je o 25 vrsta materijalnih davanja.

Purišić je naveo i da oko 8,8 hiljada porodica u Crnoj Gori nema osnovne uslove za život. U tim porodicama živi oko 30 hiljada građana.

“Ukupna davanja za jednu takvu četvoročlanu porodicu se kreću nešto oko 200 EUR mjesečno”, kazao je Purišić.

On je dodao i da pravo na subvencije za struju ima oko 17 hiljada građana.

“Još jedan broj građana ima to pravo, ali se oni nijesu prijavili”, kazao je Purišić i dodao da tim porodicima Elektroprivreda (EPCG) ne smije da isključi struju.

Najčitanije