fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryPU ukinula rješenje o reprogramu za SSCG

PU ukinula rješenje o reprogramu za SSCG

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poreska uprava (PU) ukinula je rješenje o reprogramu za Savez sindikata (SSCG), zbog čega se ta radnička organizacija nalazi u opasnosti da joj bude blokiran račun ili da se uvede stečaj.

Rješenje je, kako saznaje Dan, ukinuto zbog nepoštovanja obaveza, i prema SSCG će se, kako su kazali iz PU, preduzeti sve mjere naplate shodno zakonima o reprogramu poreskog potraživanja i o poreskoj administraciji.

Zakon o reprogramu poreskog potraživanja u članu 13 predviđa da poreski organ ukida rješenje o reprogramu poreskog potraživanja, ako poreski obveznik ne uplati jednokratnu uplatu, ne uplati tri mjesečne rate u skladu sa rješenjem o reprogramu poreskog potraživanja, kao i ukoliko kasni više od 30 dana sa plaćanjem tekuće obaveze po osnovu javnih prihoda.

U slučaju kada poreski obveznik ne uplati jednokratnu uplatu, poresko potraživanje utvrđeno rješenjem o reprogramu poreskog potraživanja uvećava se za pripadajuću kamatu od dana njegovog nastanka u skladu sa zakonom kojim se uređuje poreski postupak, a poreski organ po službenoj dužnosti pokreće postupak prinudnog izvršenja.

Ako se naplata poreskog potraživanja ne može obaviti prinudnim izvršenjem, poreski organ podnosi predlog za pokretanje stečajnog postupka poreskog dužnika.

Prema poslednjim podacima PU, SSCG duguje za porez 487,43 hiljade EUR.

SSCG je, kko piše list, zapao u finansijske progleme nakon što su u ime Vlade dijelili otpremnine zaposlenima koji su ostali bez posla tokom tranzicije.

Sindikat je vremenom počeo da zapada u dugove jer nijesu mogli da servisiraju osnovne obaveze.

Generalni sekretar SSCG-a, Duško Zarubica, kazao je za Dan da ih iz PU nijesu obavijestili da je ukinut ugovor o reprogramu.

“Mi smo od 10. juna 2016. godine PU platili 813,2 hiljade EUR. SSCG se zalaže da se redovno izmiruju porezi i doprinosi za sve zaposlene i mi činimo sve da naš dug svedemo na nulu”, rekao je Zarubica.

On je poručio da u Savezu osuđuju prethodni period u kojem je dug koji imaju nastao.

“Novo rukovodstvo, koje je na čelu od juna 2016. godine, čini sve da taj dug otplati i vjerujem da će se to uskoro završiti. Činimo sve i nadamo se da ćemo se uskoro naći na bijeloj listi, jer se ulažu veliki napori da se dug otplati”, poručio je Zarubica,

On je zaključio da je SSCG svim zaposlenima koji su otišli uplatio poreze i doprinose i da nijesu ostali dužni nikome.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Geopolitičke tenzije nijesu ugrozile stabilnost bankarskog sektora

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pozitivni trendovi crnogorskog bankarskog sektora svjedoče o njegovoj stabilnosti, koju nijesu...