fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPšenicu iz Francuske samljeti po principu brašno tip 850

Pšenicu iz Francuske samljeti po principu brašno tip 850

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predsjednik Udruženja pekara Crne Gore, Svetozar Radonjić najavio je da će pokrenuti inicijativu prema ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović da se pšenica iz Francuske, koja je skladištena u silosu Luke Bar, samelje po tehnološkom principu brašno tip 850.

On je Vikend novinama objasnio da je u pitanju polubijelo brašno, te da će predložiti da se to brašno podijeli pekarima kako bi od njega pravili polubijeli hljeb koji ne bi koštao više od 40 centi.

“U tom slučaju, kao za vrijeme druga Tita, rabat bi bio pet odsto, a ne kao sada 40 odsto. Inače, cijena tog hljeba je 70-80 centi iz uvoza. Narod će odlaziti u market da kupuje takav hljeb po cijeni od 40 cijeni, i njima je itekako veliki rabat pet odsto”, rekao je Radonjić.

Sudbinu gladnih u Crnoj Gori, kako je rekao, drže tri čovjeka vlasnika megamarketa koje nikad niko nije napomenuo da sve to ne smiju da rade.

Radonić je kazao da proizvodnja hljeba i bezbjedonosno pitanje, jer kad bi pekari prestali da rade, koliko je sjutra bi se zaboravila identitetska pitanja i ustoličenje mitropolita Joanikija.

“Stručnjaci iz oblasti vinarstva, to je Branko Ćetković, koji je zadužen za pšenicu, i stručnjaci iz pekarstva, to sam ja, predlažemo Vladi da se ta pšenica samelje na tehnološkom principu brašna tip 850, i dio te sirovine ide kao stočno brašno, a dio ide za hljeb koji se zove polubijeli”, rekao je Radonjić.

On podsjeća na vrijeme Titove Jugoslavije, kada je postojao zakon po kojem se morao proizvoditi taj hljeb.

“Njega je to brinulo, nije ga brinuo bijeli hljeb, nego polubijeli. On se morao naći u pekarama. Taj hljeb proizvodimo mi pekari i on se zove polubijeli narodni hljeb Tito”, rekao je Radonjić.

U pitanju je više od deset tona francuske pšenice koju je Vlada Duška Markovića kupila zbog epidemije koronavirusa, krajem aprila prošle godine za 2,4 miliona EUR.

Iz Ministarstva za ekonomski razvoj krajem prošle godine je saopšteno da država trpi štetu zbog pšenice koja je stigla iz Francuske, jer nije uskladištena u odgovarajućim uslovima i silosima.

Saopšteno je i da nije bio prodat ni gram pšenice, koju su insekti napali u dva navrata – u junu i novembru prošle godine, za šta je država morala da izdvaja dodatna sredstva.

Radonjić je Vikend novinama rekao i da su zanatske firme, odnosno pekari, otkazale trgovačkim lancima saradnju, što znači da sa njima više uopšte ne rade pa se na njihovim rafovima više ne mogu naći specijalni hljebovi.

“Imaju ovi uvozni hljebovi s konzervansima, ali naših zanatskih, pravih hljebova, nema više u trgovačkim lancima”, kazao je Radonjić.

Kad je riječ o poskupljenju hljeba, on je naveo da ne postoji pekar na svijetu koji će dati predlog za poskupljenje hljeba, jer pekar čuva svoje potrošače.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije