fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrvi put bez trgovine na berzi

Prvi put bez trgovine na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na Montenegroberzi, usljed pesimističkih najava o razmjerama i dubini krize u finansijskom sektoru, u utorak nije obavljena nijedna transakcija, što predstavlja svojevrstan presedan i dešava se prvi put, saopštila je njena direktorica, Milena Vučinić.

„Na tržištu vlada nervoza i oprez, a uslovljen je padom vrijednosti finansijske imovine, sve slabijim uslovima zapošljavanja i padom cijene energenata. Usljed realnog pada prihoda, građani će sve teže održavati trenutni standard, a nova zaduženja će biti sve teže dostupna“, rekla je Vučinić Vijestima.

Ona je dodala da na vidiku nema vijesti koje bi mogle promijeniti smanjenu nadu ulagača, koja je obilježila trgovanje na crnogorskoj berzi u vrijeme pandemije.

Vučinić je kazala da svakoga dana stižu nova upozorenja, loše vijesti i prognoze o tome kakva će biti tekuća i naredna godina.

“Očekuje se pad prihoda građana, cijena nekretnina i akcija, kao i dobiti kompanija koje se kotiraju na berzi. Teško je procijeniti buduća dešavanja, koja su u ovom trenutku izrazito nejasna. Na berzi se vidi odraz onoga što se događa u crnogorskoj, evropskoj i globalnoj ekonomiji”, saopštila je Vučinić.

U psihologiji ulagača je da prestanu da ulažu kad cijene idu dolje, a Vučinić smatra da treba očekivati uključivanje velikih investitora koji će kupovati akcije stabilnih i perspektivnih kompanija, koje su trenutno potcijenjene.

“Prehrambena industrija, farmaceutski sektor, energetika i telekomunikacije u vremenima krize jedine dobro posluju, tako da se može očekivati da će individualni i institucionalni investitori znati da naprave dobar odabir akcija koje će im donijeti natprosječne prinose u kratkom vremenskom roku”, rekla je Vučinić.

Montenegroberza kao jedinstveno organizovano tržište, nastalo spajanjem dviju prethodnih berzi, radi od aprila 2011.

Najčitanije