fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryPrva neradna nedjelja za trgovine 20. oktobra

Prva neradna nedjelja za trgovine 20. oktobra

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Primjena neradne nedjelje, koja je propisana Zakonom o unutrašnjoj trgovini, počeće da se primjenjuje 14. oktobra, što znači da će prva neradna za trgovine na malo i veliko biti 20. oktobra, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Generalna direktorica Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju u Ministarstvu ekonomije, Biljana Jakić, kazala je da su izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini stupile na snagu 13. jula.

„Zakonom je propisano da će se odredba člana 35a koji se odnosi na neradnu nedjelju primjenjivati nakon isteka tri mjeseca od stupanja na snagu. Dakle, primjena tog člana počinje od 14. oktobra”, rekla je Jakić Vikend novinama.

Ona smatra da su trgovci, od stupanja na snagu do primjene, imali dovoljno vremena da rad prilagode izmjenama.

“Imajući u vidu da je zakon propisao prelazni period od tri mjeseca za primjenu člana 35a koji se odnosi na neradnu nedjelju, smatramo da su poslodavci imali dovoljno vremena da organizuju proces rada u skladu sa tom odredbom”, kazala je Jakić.

Ministarstvo ekonomije je, prema njenim riječima, u neposrednoj komunikaciji sa poslodavcima o primjeni nove zakonske norme. Jakić je saopštila da su se i Delta city i kotorska Kamelija, kojima je Ministarstvo ranije odbilo zahtjev za rad nedjeljom, tom resoru istim zahtjevom obraćali više puta.

“Delta city i Kamelija, kao i još neki poslodavci, obraćali su se u više navrata sa zahtjevom da im se omogući rad nedjeljom. Tim tržnim centrima je saopšteno da se u njihovim objektima trgovina na malo i trgovina na veliko, kao i kod drugih poslodavaca koji ne posluju u okviru tržnih centara, ne može obavljati nedjeljom. Saopšteno im je i da se zabrana ne odnosi na ostale uslužne djelatnosti”, precizirala je Jakić.

Ona je kazala i da Ministarstvo ekonomije od usvajanja izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjoj trgovini radi na pripremi podzakonskih akata za sprovođenje tog zakona.

Najčitanije

Sjutra turnir u Herceg Novom Podgorica, (MINA) - Crnogorska Tekbol liga biće nastavljena drugim zimskim...