fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProtestuju jer nijesu obuhvaćeni zakonom

Protestuju jer nijesu obuhvaćeni zakonom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Grupa penzionisanih radnika Željezare protestovala je ispred zgrade parlamenta u Podgorici, jer nijesu obuhvaćeni Zakonom o obeštećenju bivših radnika rudarsko-metalskog sektora.

Oni su na pisarnici Skupštine predali zahtjeve da se ovim zakonom obeštete kao i predstavnici drugih preduzeća, prenosi Dan.

Predstavnik radnika Željko Perović kazao je u četvrtak da su se radnici okupili kako bi nadležnim institucijama ukazali na nepravdu koju trpe.

“Ne možemo da shvatimo da kao radnici koji su u prosjeku od 35 do 40 godina obavljali poslove sa benificiranim radnim stažom imamo problem ove vrste, nekima još nijesu uplaćeni doprinosi i imaju privremena rješenja o penzionisanju, žrtve smo tranzicije i niza neuspješnih privatizacija. Otišli smo u penziju bez otpremnina, od bivše firme i od države koja je bila vlasnik u dugom periodu o čemu svjedoče i naša rješenja o penzionisanju”, poručio je Perović.

Prema njegovim riječima, rješenje o penzionisanju su dobili radi uvođenja stečaja 2011. godine.

“Ostali smo da radimo u teškim uslovima, jer nijesmo imali uslova za penzionisanje do donošenja izmjena Zakona o penzionisanju 2015. godine”, kazao je Perović.

On je naveo da od 2015. godine traže isplatu otprenina, te da već sedam godina trpe diskriminaciju.

“Već sedam godina tražimo adekvatnu otpremninu, koja nam je više puta bila obećana. Trpjeli smo prevare i diskriminaciju nadajući se da ćemo riješiti svoj problem. Danas smo svjedoci da ponovo neko hoće da nama manipuliše i nastavlja diskriminaciju, a to nećemo i ne možemo dozvoliti”, rekao je Perović.

Perović poručuje da, ukoliko se ne uvaže njihovi opravdani zahtjevi, oni neće sjedjeti skrštenih ruku, već će u svojim poodmaklim godinama, znati da se izbore za svoja prava.

“Veliki broj nas je lošeg zdravlja i materijalnog stanja, dovedeni smo do pozicije da moramo pružiti otpor, svim mogućim sredstvima pa i najradikalnijim. Rješavajte problem i ne nastavljajte sa diskriminacijom”, poručio je Perović.

Bivše radnike Željezare podržao je i predsjednik Radničke partije i jedan od predlagača izmjena Zakona o obeštećenju bivših radnika rudarsko-metalske industrije, Maksim Vučinić.

“Došao sam da podržim radnike, jer se stvorio problem nakon donošenja zakona, koji diskriminiše radnike koji su penzionisani u periodu kada su njihova preduzeća već bila u privatnom vlasništvu. Zakon je pokazao svoje nesavršenosti, i država mora pronaći rješenje da obešteti i radnike Metalca i Željezare. Moramo naći način da se ovi ljudi obeštete i ovim putem pozivam radnike Metalca i Željezare da se obrate i da održimo sastanak sa predstavnicima resornih ministarstava”, kazao je Vučinić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije