fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProšle godine podnijeto pet tužbi

Prošle godine podnijeto pet tužbi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odboru za vansudsko rješavanje potrošačkih sporova pri Privrednoj komori (PKCG) u prošloj godini podnijeto je pet tužbi, od kojih je jedna okončana donošenjem preporuke, a tri odbačene.

U izvještaju o radu Odbora, koji je dostavljen Ministarstvu ekonomskog razvoja, navodi se da je tužba tužioca Milana Joksimovića iz Podgorice protiv Tehnoplusa okončana donošenjem preporuke.

„Preporukom je usvojena tužba potrošača te je preporučeno da Tehnoplus tužiocu na ime naknade materijalne štete zbog nesaobraznosti proizvoda isplati 110,05 EUR sa zakonskom zateznom kamatom od uočene nesaobraznosti do konačne isplate“, navodi se u izvještaju.

Zahtjev tužioca da mu tuženi nadoknadi troškove postupka u iznosu od 200 EUR je odbijen.

„Tužba tužioca Obrada Pavićevića iz Bijelog Polja protiv preduzeća Okov je odbačena, jer je Vijeće smatralo da bi naknada za mišljenje vještaka koje je neophodno za donošenje odluke u toj pravnoj stvari bila znatno nesrazmjerna vrijednosti tužbenog zahtjeva“, objasnili su iz Odbora.

Tužba tužiteljice Branke Matović iz Herceg Novog protiv firme Uno je odbačena, jer bi naknada za nalaz i mišljenje vještaka koje je bilo neophodno za donošenje odluke bila znatno nesrazmjerna vrijednosti tužbenog zahtjeva.

„Takođe, tužba tužiteljice Mine Spaić iz Herceg Novog protiv kompanije Uno je odbačena, jer bi naknada za nalaz i mišljenje vještaka bilo znatno nesrazmjena vrijednosti tužbenog zahtjeva“, navodi se u izvještaju.

Tužba Zorana Tepavčevića iz Nikšića protiv tuženog Tehnoplus je povučena.

Predstavnici Odbora dali su mišljenje na akta Ministarstva ekonomije, koja se odnose na rad tog tijela i to: Pravnilnik o bližim kriterijumima za izbor članova Odbora za vansudsko rješavanje potrošačkih sporova, Pravilnik o programu obuke i načinu polaganja stručnog ispita za lica za sprovođenje postupka vansudskog rješavanja potrošačkih sporova i Uredba o kriterijumima za utvrđivanje nagrade i naknade za članove Vijeća Odbora.

U prethodnom periodu su, kako se dodaje u izvještaju, sprovedene aktivnosti u cilju medijske promocije rada tog tijela. Na sajtu PKCG se nalaze neophodne informacije o Odboru, kao i način kako potrošač može pokrenuti postupak pred tim tijelom.

Odbor za vansudsko rješavanje potrošačkih sporova pri PKCG počeo je da radi 2008. godine, kao vid alternativnog, efikasnog i jeftinijeg načina rješavanja potrošačkih sporova.

Najčitanije