fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProsječan novembarski račun 29,71 EUR

Prosječan novembarski račun 29,71 EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prosječan novembarski račun za električnu energiju za domaćinstva na nivou Crne Gore, ukoliko se izuzmu neočitana mjerna mjesta u objektima koji nijesu stalno nastanjeni, iznosi 29,71 EUR, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

“Domaćinstva u Žabljaku bilježe najnižu prosječnu potrošnju od 16,78 EUR, dok je najveća prosječna potrošnja prethodnog mjeseca očitana u Podgorici gdje su domaćinstva u prosjeku potrošila električne energije u vrijednosti od 37,79 EUR”, navodi se u saopštenju.

Čak 64,67 odsto domaćinstava dobiće račun u vrijednosti do 30 EUR, od 30 do 50 EUR 17,92 odsto kupaca, od 50 do 100 EUR 14,41 odsto kupaca, dok je potrošnja preko 100 EUR očitana kod tri odsto kupaca.

Iz EPCG su rekli da će novembarske račune umanjene za iznos popusta za redovne platiše dobiti 40 odsto domaćinstava u Crnoj Gori, odnosno 146,94 hiljade kupaca.

Domaćinstva su u novembru potrošila 102,05 miliona kilovatsati (kWh) električne energije, što je sedam odsto više u odnosu na potrošnju ostvarenu u oktobru, a u odnosu na novembar prošle godine potrošnja je manja jedan odsto.

Iz EPCG su podsjetili da je u toku je prijavljivanje za projekat Solari 3000+ i Solari 500+, koje će trajati do 31. decembra. Projekat podrazumijeva finansiranje i subvencioniranje korisnika za kupovinu i ugradnju fotonaponskih sistema snage do deset kW za individualne stambene objekte, odnosno za fonaponskih sistema snage do 30 kW za preduzeća i građane, vlasnike poslovnih objekata, uz subvenciju Eko fonda od 20 odsto.

“Zainteresovani koji budu ispunili uslove neophodne za korišćenje energije sunca, učešćem u projektu će biti u prilici da postanu proizvođači električne energije, proizvode struju za sopstvene potrebe i eventualno ostvarene viškove prodaju nacionalnoj elektroenergetskoj kompaniji”, navodi se u saopštenju.

Iz EPCG su dodali da će korisniku projekta biti obezbjeđena tehnička i logistička podrška zaposlenih u izgradnji i prikupljanju neophodne dokumentacije i saglasnosti, da investiciju otplaćuje u jednakim mjesečnim iznosima čija ukupna vrijednost ne može biti veća od prosječnog računa za utrošenu električnu energiju tog korisnika, na period do deset godina, u zavisnosti od visine investicije.

Detalji projekta dostupni su na sajtu EPCG.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...