fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijePromet u septembru 6,09 miliona EUR

Promet u septembru 6,09 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupan promet na Montenegroberzi u septembru je iznosio 6,09 miliona EUR i bio je oko 1,02 hiljade odsto veći nego u avgustu.

„U poređenju sa septembrom prošle godine, promet je manji 89,37 odsto. Prosječan dnevni promet iznosio je 276,8 hiljada EUR, a veći dio, odnosno 94 odsto, ostvaren je na Prime i Standard tržištu“, navodi se u Biltenu Montenegroberze.

U septembru je trgovano 22 dana, dok je prosječan dnevni broj poslova iznosio četiri. Od ukupnog broja transakcija, 49 odsto je zaključeno na Prime i Standard tržištu.

„Trgovinom akcijama 28 kompanija, ne uključujući akcije fondova i obveznice, ostvareno je 256,04 hiljade EUR prometa ili 4,2 odsto ukupnog i zaključene su 92 transakcije“, dodaje se u Biltenu.

U septembru nije realizovana nijedna transakcija akcijama fondova.

Oko 64 odsto od ukupnog prometa, ne uključujući akcije fondova i obveznice, ostvareno je trgovinom akcijama kompanije Citadel Group, Crnogorski Telekom, Republički zavod za urbanizaciju i projektovanje, HTP Mimoza i Hipotekarna banka.

Najveći rast cijene u septembru od 44 odsto, zabilježile su akcije kompanije Industrijaimport-Industrijainpex. Dionice emitenta Montepranzo-Bokaprodukt zabilježile su najveći pad vrijednosti, od 63 odsto.

Indeks MNSE10 pao je u septembru 0,57 odsto i posljednjeg dana trgovanja imao je vrijednost od 655,94 poena. MONEX je zabilježio pad od 0,06 odsto na 9.880,81 bod.

Ukupna tržišna kapitalizacija akcija posljednjeg dana septembra iznosila je 3,31 milijardu EUR i bila je 3,88 odsto manja u odnosu na isti period prošle godine.

Najčitanije