fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPromet u septembru 57,28 miliona EUR

Promet u septembru 57,28 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupan promet na Montenegroberzi u septembru je iznosio 57,28 miliona EUR i bio je oko 100 puta veći nego u avgustu.

„U poređenju sa septembrom prošle godine, promet je veći deset odsto. Prosječan dnevni promet iznosio je 2,73 miliona EUR, a veći dio, oko 99 odsto, ostvaren je na slobodnom tržištu“, navodi se u Biltenu Montenegroberze.

Tokom 21 dana trgovanja u septembru, zaključeno je 190 transakcija. Od ukupnog broja transakcija, 45 odsto je zaključeno na slobodnom tržištu.

„Trgovinom akcijama 31 kompanije, ne uključujući akcije fondova i blok poslove, ostvareno je 284,22 hiljade EUR prometa ili jedan odsto od ukupnog i zaključene 182 transakcije“, dodaje se u Biltenu.

Trgovinom akcijama fondova sklopljen je jedan posao, što je oko jedan odsto ukupnog broja i ostvaren promet od 246 EUR.

Oko 65 odsto od ukupnog prometa, ne uključujući akcije fondova i blok poslove, ostvareno je trgovinom dionicama Crnogorskog elektroprenosnog sistema, Crnogorskog Telekoma, Hipotekarne banke, Elektroprivrede i Sveti Stefan Hoteli.

Najveći rast cijene u septembru, od 20 odsto, zabilježile su akcije kompanije Društva za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG. Akcije preduzeća Industriaimport-Industriaimpex zabilježile su u septembru najveći pad vrijednosti, takođe od 20 odsto.

Indeks MNSE10 pao je u septembru 0,84 odsto i našao se na vrijednosti od 799,83 poena posljednjeg dana trgovanja.

MONEX je u prošlom mjesecu porastao neznatno na 11.208,19 boda.

Ukupna tržišna kapitalizacija akcija posljednjeg dana septembra iznosila je 3,44 milijarde EUR i bila je oko 15,62 odsto veća u odnosu na isti period prošle godine.

Najčitanije