fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPromet u maju znatno veći

Promet u maju znatno veći

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupan promet na Montenegroberzi u maju je iznosio 2,9 miliona EUR i bio je za oko 907 odsto veći nego u aprilu.

„U poređenju sa majom prošle godine, promet je manji 96 odsto. Prosječan dnevni promet iznosio je 160,7 hiljada EUR, a veći dio, odnosno 96 odsto, ostvaren je na slobodnom tržištu“, navodi se u Biltenu Montenegroberze.

Za 18 dana trgovanja u maju je zaključeno 139 transakcija. Od ukupnog broja transakcija, 52 odsto je zaključeno na slobodnom tržištu.

„Trgovinom akcijama 28 kompanija, ne uključujući akcije fondova i obveznice, ostvareno je 2,8 miliona EUR prometa ili 97 odsto ukupnog i zaključeno je 130 transakcija“, dodaje se u Biltenu.

U maju trgovinom akcijama fondova sklopljeno je osam poslova, što predstavlja oko šest odsto od ukupnog broja i ostvaren promet od 1,6 hiljada EUR.

Oko 96 odsto od ukupnog prometa, ne uključujući akcije fondova i obveznice, ostvareno je trgovinom akcijama Sveti Stefan Hoteli, Jugopetrol, Hipotekarna Banka, Crnogorski elektroprenosni sistem i Plantaže.

Najveći rast cijene u maju, od 100 odsto, zabilježile su akcije kompanije TP Centar Koža. Dionice emitenta IGM Račica zabilježile su najveći pad vrijednosti, od 51 odsto.

Indeks MNSE10 porastao je u maju 4,67 odsto i posljednjeg dana trgovanja imao je vrijednost od 710,15 poena. MONEX je u maju zabilježio pad od 0,2 odsto na 10.241,67 bodova.

Ukupna tržišna kapitalizacija akcija posljednjeg dana maja iznosila je 3,37 milijardi EUR i bila je 6,26 odsto veća u odnosu na isti period prošle godine.

Najčitanije