fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPromet na berzi 500 hiljada EUR

Promet na berzi 500 hiljada EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pad indeksa i promet od oko 500 hiljada EUR obilježili su ovu sedmicu na crnogorskom tržištu kapitala.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 oslabio je neznatno na 779,78 poena, dok je MONEX indeks pao 0,7 odsto na 11.245,33 boda.

Promet, realizovan kroz 71 transakciju, iznosio je 513,94 hiljade EUR i bio je 1,3 puta veći od prošlosedmičnog.

Najveće učešće u transakcijama imale su kacije Jugopetrola, a u prometu i količini prodatih dionica Luka Bar.

Akcije Jugopetrola su zadržale prošlosedmičnu cijenu od 10,7 EUR, dok su Luke Bar pojeftinile 3,8 odsto na 25 centi.

Višemjesečna blokada rada Odbora direktora većinski državne Luke Bar okončana je ostavkom predsjednika borda, Vojina Žugića, potvrđeno je Vijestima iz više izvora.

Prema nezvaničnim informacijama, Žugić je prije više od sedmicu podnio pisanu ostavku, navodeći kao da je to uradio iz ličnih razloga.

Žugić, koji je vlasnik privatne trgovačke firme Stadion iz Podgorice, nekoliko mjeseci prethodno nije zakazivao sjednicu Odbora direktora.

Nezvanični izvori lista tvrde da je u pozadini priče navodno bio „tihi rat“ između Žugića i menadžmenta barske kompanije, koji predvodi Vladan Vučelić.

Žugić je na čelu Odbora direktora Luke Bar bio od sredine decembra 2018, kada je na toj funkciji naslijedio Anđelka Lojpura.

Zamjenica dosadašnjeg predsjednika Odbora direktora Luke Bar, Biljana Jakić, zakazala je za 17. mart vanrednu Skupštinu barske kompanije, na kojoj će se birati nova uprava.

Gubile su akcije Otrantkomerca 20 odsto na 44 centa, Plantaža 7,4 odsto na 8,7 i Izbora Bar i Željezničke infrastrukture neznatno na 0,07 odnosno 0,67 centi.

Pojeftinila je i dionica Hotelsko turističkog preduzeća Mimoza 13 odsto na 1,35 EUR, kompanije Sveti Stefan Hoteli 2,4 odsto na 3,32, Budvanske rivijere dva odsto na 6,37 i Lutrije Crne Gore 0,7 odsto na 1,39 EUR.

Ojačali su Napredak Kotor 9,7 odsto na 3,51 cent, Crnogorski elektroprenosni sistem 0,6 odsto na 62,5, Mehanizacija i programat i Port of Adria blago na 83,4 odnosno 11,5 centi.

Akcija Crnogorskog Telekoma, koji je u prošloj godini osvario neto dobit od 4,3 miliona EUR, porasla je 2,8 odsto na 1,46 EUR.

Fond Trend se zadržao na 4,91 cent.

Akcijama Elektroprivrede (EPCG) ove sedmice nije trgovano.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da Vlada, u toku ovog mandata, neće tražiti kupca za EPCG već će razmišljati da li su kompaniji potrebni zapadno-evropski ili svjetski partneri za ulaganje u određene projekte.

Ona je kazala da je uticaj EPCG na rast i razvoj crnogorske ekonomije od posebnog značaja.

“Ne samo zbog činjenice da je EPCG već dvije godine uzastopno po osnovu poreza i dividende uplatila u budžet 200 miliona EUR, nego i zbog svih drugih multipikativnih efekata poslovanja jedne ovako uspješne kompanije na ekonomiju”, kazala je Sekulić u intervjuu za list Elektroprivreda.

Ona je navela da su svi svjedoci dinamičnog razvoja energetike u posljednjih par godina, kao i činjenice da je EPCG prepoznala potrebu intenziviranja aktivnosti koje podrazumijevaju dalji razvoj kompanije.

“U skladu sa tim treba da vidimo na koji način bismo mogli reorganizovati EPCG”, dodala je Sekulić.

Ove sedmice je i stečajna uprava Jadranskog brodogradilišta Bijela objavila novi tender za prodaju imovine preduzeća, po ukupnoj početnoj cijeni od 3,79 miliona EUR.

Ove sedmice je održana i druga aukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana. Prodati su državni zapisi za pet miliona EUR, po prosječnoj stopi od 0,84 odsto.

Ukupna nominalna vrijednost emisije državnih zapisa iznosila je 24 miliona EUR, a iznos dostavljenih ponuda pet miliona, koliko je i prihvaćeno.

Treća ovogodišnja aukcija državnih zapisa, vrijednih 30 miliona EUR, biće održana u utorak.

Najčitanije

Nastavak intenzivne saradnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Poreska uprava (PU) i Uprava policije nastaviće intenzivnu saradnju, saopštili su...