fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProjektima i konkursima daju zamah novom sektoru u privredi

Projektima i konkursima daju zamah novom sektoru u privredi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo nauke kroz programe i konkurse pruža podršku ranim i zrelijim inovacijama, kako bi se pokrenula ekonomija znanja i dao zamah potpuno novom talasu u crnogorskoj privredi baziranom na nauci i inovacijama, saopštili su predstavnici tog Vladinog resora.

Vršilac dužnosti generalne direktorice za inovacije i tehnološki razvoj u Ministarstvu nauke, Branka Žižić, kazala je da je u ljetnjim mjesecima otvoren konkurs za inovativne grantove kojim se dodjeljuje 100 hiljada EUR po jednom grantu.

„Ukupan iznos finansiranja je 700 hiljada EUR. Traži se i određeni procenat sufinansiranja od strane učesnika u projektu, a učesnici su privredna društva, naučno-istraživačke institucije, koje na ovom projektu mogu da ostvare saradnju na inovaciji koja je već dostigla određeni nivo zrelosti“, rekla je Žižić u intervjuu za PR Centar.

Prema njenim riječima, nije u pitanju inovacija koja počinje od nule, već je u fazi grubog prototipa i cilj je da se sa takvom inovacijom dođe do proizvoda ili usluge spremnih za tržište.

Konkurs, kako je rekla, traje do 20. septembra, a projekti se tiču i oblasti prioriteta Strategije pametne specijalizacije Crne Gore.

„Postoje tri vertikalna prioriteta i jedan horizontalni. Prioriteti se tiču energetike i održive životne sredine, poljoprivrede i zdravstvenog turizma, dok su horizontalne tehologije informaciono-komunikacione, koje omogućavaju osavremenjavanje privrednih grana koje su više tradicionalne“, kazala je Žižić.

Do 15. septembra, dodala je Žižić, biće otvoren konkurs za strateško partnerstvo u sprovođenju pred-akceleracijskog programa za inovativne startapove.

Kako je objasnila, kroz taj konkurs hoće da uspostave saradnju sa organizacijama koje su spremne da organizuju podršku za start-up timove.

Ona je navela da je tokom ljeta otvoren i konkurs namijenjen nevladinom sektoru, a za nevladine organizacije koje djeluju na polju nauke i inovacija.

„Projekti mogu da se predaju do 20. septembra a naziv konkursa je Nauka, ekonomija, društvo. Projektima bi trebalo da se omoguće modeli saradnje između naučnoistraživačkih ustanova, šireg društva i privrede. Tako da pozivamo nevladine organizacije da se detaljnije informišu o konkursu i da se prijave“, poručila je Žižić.

Kako je kazala, očekuju da će u oktobru moći da donesu odluku o finansiranju jednog do dva centra izvrsnosti u iznosu od million EUR.

Kriterijumi za ocjenjivanje su, kako je navela, naučna izvrsnost, kvalitet programa i usklađenost sa Strategijom pametne specijalizacije, kao i impakt koji mogu da naprave u privredi ili javnom sektoru putem naučnih istraživanja.

Ministarstvo nauke, kako je rekla Žižić, pokušava da pokrije cijeli lanac inovacija, od ranih do zrelijih i ima više različitih instrumenata za različite ciljne grupe i faze nauke i inovacija.

Programi Ministarstva nauke, kako je rekla Žižić, predstavljaju način kako se ekonomija znanja može pokrenuti i potrebno je sve više državnih fondova i privatnih investicija.

Kako je kazala, zakonskim izmjenama koje se planiraju podstaći će i privatne investicije u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija, kako bi se dao zamah novom toku u privredi, koji je baziran na nauci i inovacijama.

„Nadamo se da će svi naši programi i konkursi da daju podršku jednom novom talasu u našoj privredi“, zaključila je Žižić.

Najčitanije