fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProjekcija Vlade nerealna

Projekcija Vlade nerealna

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Projekcija Vlade da će prihodi budžeta od oporezivanja zarada u narednoj godini biti veći je nerealna i neozbiljna, ocijenio je predsjednik Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević i dodao da će po tom osnovu nedostajati preko 100 miliona EUR.

“Budžet države je ozbiljna stvar. To nijesu samo cifre i tabele, to su sudbine hiljade porodica. To su životi ljudi. Javne finansije nijesu za kockanje. Greške se sporo i teško ispravljaju i mnogo koštaju”, naveo je Medojević u saopštenju.

On je podsjetio da je Vlada u predlogu budžeta za narednu godinu predvidjela prihode od oporezivanja zarada od 140,29 milion EUR, što je 15 miliona EUR više nego 2019. godine.

Medojević je rekao da je Vlada istovremeno predložila izmjene Zakona o porezu na dohodak kojima se zarade do 700 EUR, koje čine 85 odsto svih, oslobađaju plaćanja tog poreza.

“To znači da će prihodi budžeta po tom osnovu pasti za taj neoporezivi iznos, dakle 80 do 85 odsto”, objasnio je Medojević.

On je dodao da je Vlada zadržala istu stopu poreza od devet odsto za zarade od hiljadu do 1,5 hiljada EUR i podigla stopu na 15 odsto za one preko 1,5 hiljada EUR.

“Problem je u tome što samo mali broj zaposlenih u Crnoj Gori, svega dva do tri odsto, ima zaradu preko 1,5 hiljada EUR, pa ta mjera Vlade ne može, ni približno, da pokrije gubitke budžeta zbog neoporezivanja 85 odsto zaposlenih, čiji su poslodavci do sada plaćali devet odsto poreza na dohodak”, saopštio je Medojević.

On je kazao da je logično da će prihodi po tom osnovu naredne godine biti drastično manji. Medojević smatra da je projekcija Vlade da će prihodi po tom osnovu u narednoj godini iznositi 140 miliona nerealna, neozbiljna, drska i bezobrazna, pogotovo ako se ima u vidu da su 2019. godine, kada su se sve zarade oporezivale po stopi od devet odsto, iznosili 125 miliona EUR.

“Rupa u budžetu samo po tom osnovu biće preko 100 miliona EUR, plus iznos za koji će opštine ostati uskraćene”, naveo je Medojević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Uprava policije, budva, silovanje

Uhapšen osumnjičeni za silovanje

Podgorica, (MINA) – Službenici budvanske policije uhapsili su M.J. (21) iz Bijelog Polja osumnjičenog...