fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProizvodnja u nikšićkom Metalcu ponovo odložena

Proizvodnja u nikšićkom Metalcu ponovo odložena

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Radnici Metalca iz Nikšića, koji posluje u okviru matične češke firme Termochem, okupili su se ispred kapije fabrike, jer nije počela najavljena proizvodnja, niti im je isplaćen preostali dio oktobarske plate.

Jedan od zaposlenih, Goran Radović, rekao je da su se radnici okupili, jer ne znaju kada će konačno početi da rade, s obzirom na to da se nastavak proizvodnje stalno odlaže, ovoga puta, prema posljednjoj informaciji iz uprave, za 3. februar.

”Kada je 27. decembra prekinuta proizvodnja, obećano je da ćemo početi 9. januara, ali smo obaviješteni da je početak odložen za četiri dana, pa za 20. januar, pa za danas. Sada je 3. februar označen kao novi rok i ne znamo šta se dešava”, kazao je Radović.

Radnici, prema njegovim riječima, ne znaju razlog novog odlaganja početka proizvodnje.

“Znamo da rad nije obustavljen zbog zaposlenih, već po odluci uprave. Proizvodnja je obustvaljena 27. decembra kada je nestalo gasova i sirovina za rad u fabrici”, objasnio je Radović.

Radnik Metalca Mijo Ćipranić naveo je da se pola godine ”natežu“ kada će biti isplata zarada.

”Od 27. decembra, kada smo poslati kući, stalno odlažu povratak u fabriku. Ne znamo šta se dešava, a uprava nam ni doprinose nije uplaćivala oko godinu”, rekao je Ćipranić.

Okupljeni radnici saopštili su da će sačekati novi rok koji je uprava odredila za početak proizvodnje, a ukoliko ponovo bude odložen, odlučiće šta dalje.

Radnici Metalca su zbog razrješenja situacije u fabrici pozvali u pomoć i predsjednika nikšićke Opštine, Veselina Grbovića.

Direktor Metalca Termochem, Živorad Krsmanović, saopštio je u ponedjeljak da pokušava da obezbijedi nužna sredstva.

On je tada kazao da se nada da će do danas u tome uspjeti.

Kašnjenje početka proizvodnje i isplate dijela oktobarske zarade, Krsmanović je ranije obrazložio problemima u naplati potraživanja i kašnjenja u isporuci.

Kašnjenje naplate potraživanja i isporuke, kako je naveo, uslovljeno je praznicima koji se u Evropi slave u drugoj polovini decembra, a u Crnoj Gori do polovine januara.

Krsmanović je tada poručio da ugovorenog posla ima i da će uraditi sve što je u njihovoj moći da prevaziđu nastalu situaciju.

Metalac, na koji je bio stavljen katanac do avgusta 2016. godine, kupila je češka kompanija Termochem, pokrenula proizvodnju, otvorila vrata tržišta i uposlila oko 100 radnika.

Najčitanije