fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProizvodnja primarne električne energije 1,92 hiljade GWh

Proizvodnja primarne električne energije 1,92 hiljade GWh

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Proizvodnja primarne električne energije u Crnoj Gori u prošloj godini je iznosila 1,92 hiljade gigavat sati (GWh), a proizvodnja električne energije iz transformacija 1,39 hiljada GWh, pokazuju preliminarni podaci Monstata.

“Uvoz električne energije iznosio je skoro 1,2 hiljade GWh, dok je izvoz iznosio 942,9 GWh”, navodi se u saopštenju.

Potrošnja grane energetike iznosila je 128,7 GWh, dok su gubici prenosa i distribucije električne energije 492,9 GWh.

“Ukupno raspoloživa količina električne energije za finalnu potrošnju u prošloj godini iznosila je 3,05 hiljada GWh”, naveli su statističari.

Najveća potrošnja električne energije ostvarena je u sektoru domaćinstava 42,2 odsto, ostalim sektorima 34,9 odsto i djelatnostima industrije 22,9 odsto.

“Bilans električne energije sadrži godišnje podatke o proizvodnji, uvozu, izvozu, transformaciji, utrošku i raspodjeli električne energije u Crnoj Gori u prošloj godini”, saopštili su statističari.

Izvještajne jedinice za bilans električne energije su preduzeća koja se bave proizvodnjom i distribucijom električne energije.

“Bilans električne energije obuhvata i podatke iz statističkih istraživanja iz oblasti statistike energetike, spoljne trgovine, industrije, saobraćaja i poljoprivrede”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije