fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryProizveli 1,25 miliona tona uglja

Proizveli 1,25 miliona tona uglja

Pljevlja, (MINA-BUSINESS) – Rudnik uglja Pljevlja je od početka godine do kraja oktobra proizveo 1,25 miliona tona uglja, što je oko sedam odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Iz kompanije su Dnevnim novinama saopštili da je od toga Termoelektrani Pljevlja (TE) isporučeno 1,15 miliona tona, a ostalim kupcima 100,15 hiljada tona.

“Ostvareni prihodi su bili iznad planiranih i iznosili su oko 35 miliona EUR. Od ukupne količine isporučene ostalim kupcima, 75 odsto se odnosilo na izvoz”, kazali su u Rudnika uglja.

Tržište su, kako navode u kompanji, posljednjih godina proširili na region, naročito na Srbiju.

“Rudnik uglja može da podmiri sve tražene količine za potrebe široke potrošnje i na znatno većem nivou od trenutnih. U ovom trenutku, rezerve uglja na kojima kompanija ima koncesije iznose oko 62 miliona tona”, naveli su iz pljevaljskog preduzeća.

U kompaniji ne očekuju promjenu cijene uglja u narednoj godini.

“Cijena uglja za široku i industrijsku potrošnju je različita, zavisno od kalorijske vrijednosti, odnosno asortimana koji prodajemo. Cijene bez uračunatog poreza na dodatu vrijednost (PDV) se kreću od 31,5 EUR po toni za sitni ugalj, više od 36 EUR po toni za orah, a za kocku i komad do 48,27 EUR po toni”, precizirali su iz kompanije.

Na tržištu široke potrošnje najbolje se prodaju kocka i komad, koje sa uračunatim PDV-om košta 58,41 EUR po toni.

Osnovna cijena za bazni kvalitet uglja koji se prodaje u TE je 24 EUR po toni.

Elektroprivreda (EPCG) je sredinom ove godine postala 100 procentni vlasnik Rudnika uglja.

“Bilo je sasvim logično i skoro neizbježno da se dva preduzeća, čiji su poslovni kapaciteti upućeni jedni na druge i uzajamno zavisni, integrišu u zajedničko preduzeće ili grupu. Takva spajanja su se odavno desila u Srbiji, Bosni i Hercegovini (BiH), Sloveniji i drugim zemljama regiona”, kazali su iz Rudnika uglja.

Na pitanje da li će i kada doći do gašenja kompanije kao posebnog akcionarskog društva i njenog pripajanja EPCG, u pljevaljskoj kompaniji nijesu precizno odgovorili.

“Rudnik uglja je i dalje ostao nezavisna firma, a da li će i kada doći do novih statusnih promjena vidjećemo. Postojeći model za sada funkcioniše dobro, poslovni rezultati u prvih deset mjeseci su bolji od planiranih i uporednih za isti period prošle godine”, rekli su iz kompanije.

Rudnik uglja je, od ukupnog duga koji je u trenutku reprograma iznosio oko 13,4 miliona EUR, do sada izmirio 6,7 miliona EUR.

“Od početka godine do danas, po osnovu obaveza iz reprograma poreskog duga, Rudnik uglja je platio 1,88 miliona EUR. Po osnovu redovnih obaveza za poreze na zarade upaćeno je oko 3,9 miliona EUR”, zaključili su iz kompanije.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije