fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrognoze oporavka potražnje podigle cijene nafte iznad 68 USD

Prognoze oporavka potražnje podigle cijene nafte iznad 68 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 68 USD, budući da su prognoze oporavka potražnje nadjačale zabrinutost zbog naglog rasta broja novozaraženih covidom 19 u Brazilu, Indiji i Japanu.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 89 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 68,16 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 83 centa višoj cijeni, od 64,69 USD, prenosi Hina.

“Rast cijena u proteklim danima pokazuje nepokolebljivu vjeru tržišta u zdrav oporavak ekonomije i potražnje”, kazao je Tamas Varga iz PVM Associatesa.

Sličan signal poslali su ove sedmice i vodeći proizvođači, potvrdivši plan o postupnom ublažavanju ograničenja proizvodnje u periodu od jula do septembra.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici procjenjuju da će potražnja ove godine rasti šest miliona barela dnevno, nakon pada 9,5 miliona barela dnevno u prošloj godini.

Prognoziraju i da će globalne zalihe u julu dostići 2,95 milijardi barela i biti niže od prosjeka u istom mjesecu u periodu od 2015. do 2019.

“Ako pobliže pogledamo stanje globalnih zaliha nafte, ono nam sugeriše da je tržište možda bliže tački rebalansa nego što OPEC+ misli”, rekli su analitičari Citija.

Tržište je po njima apsorbovalo većinu prekomjernih zaliha sirove nafte iako su zalihe derivata još relativno visoke.

Procjenjuju da će kampanje vakcinisanja u Sjevernoj Americi i Evropi povećati potražnju za naftom na rekordno visokih 101,5 miliona barela dnevno tokom ljetnih mjeseci na sjevernoj polutci.

Upozoravaju ipak da bi sve veći broj novozaraženih u Brazilu i Indiji mogao pogoditi lokalnu potražnju ako vlade ponovo uvedu strože mjere zatvaranja.

“Rast cijena koči širenje zaraze u Indiji”, rekao je Howie Lee iz singapurske banke OCBC.

Podršku cijenama pružio je i slabiji dolar i pad zaliha derivata u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i pojačane aktivnosti prerade u rafinerijama, prema podacima američke vlade, primjećuje Reuters.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici saopštio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosila 64,53 USD, što znači da je porasla 62 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije