fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryProdužiće rok za prvi period istraživanja

Produžiće rok za prvi period istraživanja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kiparskoj kompaniji Energean Montenegro produžen je za godinu prvi period istraživanja iz ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju Crne Gore, saopšteno je iz Vlade.

Na sjednici Vlade, održanoj u četvrtak, usvojena je Informacija o zahtjevu kompanije Energean Montenegro za produženje perioda istraživanja iz ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju za blokove 4219-26 i 4218-30.

“Ugovorom o koncesiji je propisano da faza istraživanja traje sedam godina, sa dva perioda istraživanja od tri i četiri godine”, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su rekli da je, imajući u vidu da je koncesionaru potrebno dodatno vrijeme za dopunska istraživanja i da je ispunio sve obaveze iz radnog programa, odobreno produženje prvog perioda istraživanja za godinu.

Na sjednici je usvojena i Informacija o aktivnostima na realizaciji projekta autoputa Bar – Boljare, u kojoj je navedeno da ukupan procenat izvedenih radova na izgradnji prioritetne dionice autoputa Smokovac – Mateševo u ovom trenutku iznosi oko 85 odsto.

Na sjednici je utvrđen Predlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama, kojim je predviđeno uvođenje novog informacionog sistema za elektronsku razmjenu podataka.

“Time će se omogućiti programsko povezivanje softvera za razmjenu podataka u digitalnom obliku i međusobna povezanost i interoperabilnost sa drugim carinskim i sa budućim aplikacijama i doprinijeti jačanju naplate akcizne dažbine”, dodaje se u saopštenju.

Predloženijm izmjenama i dopunama korigovana je i visina akcize za etil alkohol, gazirana pića sa dodatkom šećera i tečnosti za punjenje elektronskih cigareta.

“Dopunama se predlaže i uvođenje malih nezavisnih pivara, u cilju stvaranja povoljnijeg akciznog tretmana za male proizvođače piva, čime se podstiče djelatnost proizvodnje piva u takozvanim craft pivarama”, rekli su iz Vlade.

Vlada je usvojila Informaciju o realizaciji i efektima politika u oblasti preduzetništva i biznisa za period od 1. jula do kraja decembra.

“Tokom ove godine po osnovu različitih programa plasirano je ukupno 219,99 miliona EUR direktne podrške preduzetništvu i biznisu, što je omogućilo da se sačuva ili otvori ukupno 10,07 hiljada radnih mjesta, sa stvorenim preduslovima za njihovo dodatno kreiranje”, navodi se u saopštenju.

Kada je riječ o strukturi odoborenih sredstava, prisutna je snažna koncentracija kod jedne institucije – Investiciono-razvojnog fonda (IRF) koji učestvuje sa 98,71 odsto u ukupno odobrenim sredstvima za ovu godinu.

“U odnosu na ostale programe, značajnije učešće u ukupnoj finansijskoj podršci ima i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja sa 1,66 miliona EUR”, dodaje se u saopštenju.

Na sjednici je donijet godišnji plan rada IRF za poslovnu narednu godinu i Finansijski plan za narednu.

Kako je u raspravi navedeno, IRF je od osnivanja 2010. godine do kraja novembra plasirao preko milijardu EUR.

“Gotovo izvjesno je da će se do kraja ove godine plasirati preko 230 miliona EUR, što znači da će ukupni plasmani za period od 2017. do ove godine biti preko 600 miliona EUR”, precizira se iz Vlade.

IRF će, u skladu sa dosadašnjom praksom, i u narednom periodu imati proaktivan pristup u cilju kreiranja novih radnih mjesta, ravnomjernog regionalnog razvoja i unapređenja životnog standarda.

“U tom smislu, IRF je za narednu godinu planirao značajna finansijska sredstva za pružanje podrške preduzetnicima, pri čemu je plan je da se plasira najmanje 200 miliona EUR”, dodaje se u saopštenju.

Na sjednici je utvrđen Predlog zakona o Fondu rada, kojim se preciznije uređuju ograni upravljanja i njihova djelatnost, te na institucionalni način obezbjeđuje pravo na isplatu potraživanja zaposlenih po osnovu radnog odnosa kod poslodavca nad kojim je pokrenut stečejni postupak, ako potraživanja u potpunosti ili djelimično nijesu izmirena iz stečajne mase u skladu sa Zakonom o stečaju.

Vlada je utvrdila i Predlog zakona o korišćenju fizičke infrastrukture za postavljanje elektronskih komunikacionih mreža velikih brzina s Izvještajem sa javne rasprave.

“Predloženim zakonskim rješenjima se propisuje način korišćenja navedene infrastrukture, njeno zajedničko korišćenje i koordinirana izgradnja, zbog smanjenja troškova, kao i obaveze u dijelu prikupljanja i objavljivanja podataka o pristupu, zajedničkom korišćenju i koordiniranoj izgradnji fizičke infrastrukture”, rekli su iz Vlade.

Cilj donošenja zakona je smanjenje troškova, kao i olakšavanje i podsticanje izgradnje elektronskih komunikacionih mreža velikih brzina za potencijalne investitore.

Usvojena je i Informacija o realizaciji zaključaka Vlade sa sjednice od 24. oktobra, kojim je Ministarstvo finansija zaduženo da sprovede postupak prodaje bivše vojne kasarne „Radoje Dakić“ na Žabljaku.

“Kao jedan od kvalifikacionih uslova za učešće na tenderu predviđeno je da ponuđač dostavi pismo o namjerama potpisano sa renomiranom kompanijom koja u svom vlasništvu ili suvlasništvu i pod upravljanjem ima najmanje dva hotela i/ili rizorta, kategorije minimum četiri zvjezdice”, rekli su iz Vlade.

Predviđen je i minimum investicionih ulaganja u iznosu od 12 miliona EUR za pet godina.

“Za kupovinu bivše vojne kasarne iskazala je interesovanje kompanija Fly Montenegro Travel, zbog izgradnje hotela, od investitora Utour Honk Kong”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

Gutić: Glasanje u PSSE jasan zaokret u spoljnoj politici

Podgorica, (MINA) – Glas predstavnice vladajuće većine u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Maje...