fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProduženje ugovora o korišćenju šuma

Produženje ugovora o korišćenju šuma

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je dala saglasnost na zaključenje aneksa ugovora o korišćenju šuma kojima se produžava rok za izvršenje ugovora zaključenih prošle godine, usljed činjenice da je u uslovima pandemije bilo značajno otežano funkcionisanje preduzeća u drvnoj industriji.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopšteno je da je produženje ugovora inicirala Uprava za šume Pljevlja po osnovu zahtjeva korisnika šuma, nakon čega je taj Vladin resor izradio predlog za produženje ugovora, koji ispunjavaju zakonske uslove.

„Ključni razlog kašnjenja u realizaciji poslova na korišćenju šuma u ugovorenom roku je pandemija koronavirusa i situacija da je tokom nje bilo značajno otežano funkcionisanje preduzeća u svim oblastima, pa tako i proizvodnja u šumarstvu i drvnoj industriji“, navodi se u saopštenju.

Ukupna drvna masa koju će korisnici šuma realizovati na osnovu aneksa ugovora iznosi 38,88 hiljada metara kubnih, što predstavlja značajnu količinu i upućuje, između ostalog, i na zaključak da privatni sektor nije adekvatno odgovorio na promijenjene uslove poslovanja izazvane krizom.

Iz Ministarstva su podsjetili da određeni broj zahtjeva za produženje ugovora nije ispunjavao zakonske uslove iz više razloga, među kojima je i to što zahtjevi za produženje nijesu predati blagovremeno ili su se odnosili na drvnu masu koja je dodjeljivana ranijih godina i trebalo je da budu realizovani prije pojave koronavirusa.

„Zbog velikog interesovanja korisnika šuma i činjenice da je na pragu nestašica drvnih sortimenata industrijskog drveta kojeg kao ulaznu sirovinu koriste naši drvoprerađivači, napominjemo da je postupak davanja šuma na korišćenje kako iz šuma u državnom vlasništvu tako i iz privatnih, uslovljen donošenjem programa gazdovanja šumama za ovu godinu“, navodi se u saopštenju.

Zakonom je propisano da godišnji program gazdovanja šumama može biti donešen tek nakon što Skupština usvoji budžet za ovu godinu, jer se njime opredjeljuje sredstva za realizaciju programa.

„Ministarstvo je svjesno veličine problema sa kojim se suočavaju naši poljoprivrednici i zaposleni u sektorima šumarstva, drvne industrije i vodoprirede i apeluje na Skupštinu da ima u vitu tu konstataciju i razumije ovo obraćanje kao odgovoran pristup problemima sa kojima se suočavaju poljoprivredni proizvođači i preduzeća u granama koje resorno ovo Ministarstvo“, navodi se u saopštenju.

Oni su dodali da dalje odlaganje usvajanja budžeta prijeti da ugrozi domaću privredu, ne samo u segmentu šumarstva i drvne industrije, već i u oblasti poljoprivredne proizvodnje, s obzirom na to da je krenula vegetaciona sezona, ali i zato što donošenje Agrobudžeta zavisi od usvajanja budžeta.

Najčitanije