fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProcijenili da će veće akcize smanjiti legalno tržište za petinu

Procijenili da će veće akcize smanjiti legalno tržište za petinu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vladin reformski program Evropa sad predviđa naglo i veliko povećanje akciza na duvanske proizvode što će, ukoliko se usvoji, dovesti do pada tek oporavljenog legalnog tržišta za minimum 20 odsto, pokazuje analiza kompanija uključenih u distribuciju duvanskih proizvoda.

U analizi u koju je Pobjeda imala uvid navodi se da bi u tom slučaju prihodi od akciza u narednoj godini bili manji pet miliona EUR u odnosu na ovu godinu i ne bi se vratili na ovogodišnji nivo ni u 2024. godini.

Sa druge strane, pokazuje analiza, zadržavanjem postojećeg kalendara, koji postepeno podiže akcizne stope do 2025. godine, i bez ikakve intervencije, prihodi bi godišnje rasli po dva miliona EUR.

“Novi predlog vodi ka pretpostavljenom prosječnom poskupljenju cigareta za 40 centi po paklici, pa bi prosječna cijena bila 18 odsto viša nego ove godine. Ukoliko bi se desilo navedeno poskupljenje bi ugrozilo stabilnost tržišta”, navodi se u analizi.

Najavljenim reformama predviđeno je da od 1. januara naredne godine specifična akciza na cigarete bude povećana sa 37 na 47 EUR za hiljadu komada, od 1. januara 2023. na 49 EUR, a od 1. januara 2024. na 51 EUR. Minimalna akciza za cigarete bi u narednoj godini bila povećana sa 76,25 na 84,7 EUR za hiljadu komada, u 2023. 88,15 EUR, a u 2024. godini 91,6 EUR.

Vlada planira da po tom osnovu prihoduje deset miliona EUR.

Osim akciza na cigarete, biće redefinisana visina akcize na bezdimne duvanske proizvode koja bi se u narednoj godini plaćala 150 EUR po kilogramu, u 2023. 170 EUR, a u 2024. 190 EUR. Predlaže se i povećanje akcize na fino rezani duvan sa 45 na 55 EUR po kilogramu, a za drugi duvan za pušenje sa 25 na 35 EUR po kilogramu. Biće uvedena i akciza na duvan za žvakanje i šmrkanje od 40 EUR po kilogramu. Prihod od ovih akciza planiran je na dva miliona EUR.

Prema računici distributera, prihodi od akciza na cigareta u ovoj godini iznosiće 57 miliona EUR. U narednoj bi, uz primjenu aktuelnog akciznog kalendara, bili 60 miliona, u 2023. 62 miliona, a u 2024. godini 64 miliona EUR. U slučaju da program Evropa sad stupi na snagu, prihodi od akciza na cigarete bi u narednoj godini bili 52,6 miliona, u 2023. 53,8 miliona, a u 2024. 54,9 miliona EUR.

Distributeri ukazuju da posljednje procjene govore da će legalno tržište cigareta u ovoj godini biti 29 odsto veće nego prethodne.

Distributeri duvanskih proizvoda u analizi ukazuju da nijesu za kritiku sve mjere najavljene kroz program Evropa sad.

“Pozitivan trend u predloženim reformama može predstavljati uvođenje kalendara minimalne akcize na cigarete i akcize na grijani duvan, kao što je navedeno u prijedlogu Vlade. Na ovaj način bi se obezbijedila još veća predvidivost koja je ključna za stabilan rast poreskih prihoda”, ukazali su distributeri.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije