fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProcenat naplate poreza na nepokretnosti slabiji 30 odsto

Procenat naplate poreza na nepokretnosti slabiji 30 odsto

Herceg Novi, (MINA-BUSINESS) – Sekretarijat za finansije i lokalne javne prihode u Herceg Novom izdao je oko 35 hiljada rješenja za porez na nepokretnosti sa turističkom taksom, pri čemu je procenat naplate slabiji 30 odsto.

Pomoćnik sekretara za finansije i lokalne javne prihode, Stevo Vlaović, kazao je da je planirani prihod ove godine bilo teško projektovati, s obzirom na čitavu situaciju sa koronavirusom, naročito naplatu, koja je lošija, čak i tokom ljeta.

„Bili smo popustljivi kad je riječ o sezoni, jer vidimo da ljudi generalno nemaju sredstava za izmirivanje poreza, ali vidjećemo što i kako ubuduće“, rekao je Vlaović Radiju Jadran.

Kako su objasnili u Sekretarijatu, početkom aprila počelo je uručivanje rješenja za naplatu poreza na nepokretnosti.

Sekretarijat je do sada izdao oko 200 rješenja poreskim obveznicima za naplatu duga za porez na nepokretnosti na rate. Taj rok ističe do kraja avgusta.

Vlasnici nelegalno izgrađenih objekata su, takođe, dobili uvećan porez za nelegalno izgrađen objekat.

„Ta rješenja su za rezidente skoro uručena, a kad je riječ o nerezidentima, uručivanje je počelo za one koji su u Herceg Novom. Tako je dogovoreno sa Poštom, da se vrate ona koja nijesu uručena, jer dosta vlasnika i nije moglo da uđe u Crnu Goru zbog situacije sa koronavirusom“, objasnio je Vlaović.

Uručivanje rješenja o porezu rezidentima počelo je krajem aprila, a nerezidentima početkom avgusta.

„Izlazimo u suret vlasnicima pa šaljemo i posredstvom mejla. Mejl na koji nam se građani mogu obratiti je [email protected]”, rekao je Vlaović.

On je kazao da će možda omogućiti opciju da se šalju i za inostranstvo rješenja koja nijesu mogla da se uruče u Crnoj Gori.

“Mada, to nijesmo praktikovali ranijih godina, jer dosta nerezidenata neće uopšte moći da dođe. Samim tim moraćemo tražiti neku alternativu bar za susjedne zemlje – Bosnu i Hercegovinu (BiH) i Srbiju, posredstvom strane pošte“, dodao je Vlaović.

Poreski obveznici koji imaju zaostala dugovanja naplate poreza, mogu podnijeti zahtjev za plaćanje u ratama, na mejl [email protected].

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...