fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProaktivnija uloga Savjeta u procesu digitalne transformacije

Proaktivnija uloga Savjeta u procesu digitalne transformacije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dinamika realizacije aktivnosti u cilju proaktivnije uloge Savjeta za elektronsku upravu dogovorena je na sjednici tog tijela, koje će kroz preporuke, zaključke i inicijative doprinijeti što bržoj digitalnoj transformaciji Crne Gore i jačanju međuinstitucionalne saradnje.

Na sjednici Savjeta za elektronsku upravu, kojom je predsjedavala ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić, razmatran je niz prioritetnih aktivnosti u oblasti digitalne transformacije i razvoju elektronske uprave.

Srzentić je kazala da su teme koje se odnose na usklađivanje nacionalnog okvira kompetencija sa EU okvirom u dijelu digitalnih kompetencija i obrazovanja /digital learning/ posebno važne u kontekstu formiranja Digitalne akademije, koja će uskoro početi da radi i formiranja Instituta za digitalna znanja i vještine.

“Institut za unapređenje digitalnih znanja i vještina biće uspostavljen u saradnji Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, Univerziteta Crne Gore i ICT Cortex-a. Djelovanjem Savjeta prema relevantnim institucijama na ovom polju doprinijeće se unapređenju digitalne pismenosti i jačanju IT kadra u Crnoj Gori, što je ključni preduslov za uspješnu digitalnu transformaciju našeg društva“, rekla je Srzentić.

Na sjednici Savjeta više riječi bilo je o, kako je saopšteno iz Ministarstva, aktivnostima na planu uspostavljanja digitalnog identiteta, odnosno upotrebi lične karte u svrhu korišćenja elektronskih servisa što će doprinijeti razvoju elektronske uprave u Crnoj Gori.

Članovi Savjeta razgovarali su i o upotrebi identifikacionog broja koji se nalazi u certfikatu u ličnoj karti, sistemu IT optimizacije troškova (IT spend control), jačanju interoperabilnosti i saradnji sa lokalnim samoupravama u tom dijelu, kao i o budućoj analizi svih savjetodavnih tijela, njihovoj nadležnosti i ulozi u procesu digitalne transformacije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije