fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrivredi krediti vjerovatno do kraja oktobra

Privredi krediti vjerovatno do kraja oktobra

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Ministarstva finansija i komercijalnih banaka još nijesu usaglasili konačne uslove po kojima bi se plasirao novac privredi u okviru trećeg paketa mjera pomoći ublažavanju posljedica koronakrize, potvrđeno je Vijestima iz bankarskg sektora.

Iz Ministarstva finansija su kazali da očekuju da će tokom oktobra sve završiti i da će do kraja tog mjeseca, a možda i ranije, novac biti operativan i na raspolaganju provredi.

Komercijalne banke su ponudile kamatne stope u rasponu od 1,99 odsto do sedam osto po kojima bi plasirale kredite privredi.

Vlada je rebalansom budžeta za pomoć privredi u okviru trećeg paketa obezbijedila 70 miliona EUR kod Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB), koje će dati direktno bankama, kao i garanciju za aranžmane između Evropske investicione banke (EIB) i komercijalnih banaka u iznosu od 50 miliona EUR.

Planirano je da banke obezbijede istu sumu novca iz svog kreditnog portfolija, odnosno oko 120 miliona EUR, tako da bi privredi trebalo da bude na raspolaganju ukupno oko 240 miliona.

Prema Vladinoj informaciji koja je usvojena 20. avgusta, 11 banaka je dostavilo ponude – CKB, Podgorička, Hipotekarna, Erste, Lovćen, Prva, Addiko, Adriatic, Universal, Zapad i Komercijalna, dok se čekalo da li će NLB i Ziraat dostaviti ponude.

Tek kada Ministarstvo finansija utvrdi konačnu listu, biće poznato koliko će koja banka plasirati pojedinačno novca.

Rok u kojem banke treba da vrate novac koji im Vlada daje na pozajmicu je sedam godina, uz dvije godine grejs perioda.

Treći paket mjera usvojen je 24. jula.

„Kroz treći paket mjera koji je usvojila Vlada, u namjeri da se pruži podrška privredi, između ostalog, predviđeno je da se obezbijede i kreditna sredstva kod CEB-a u iznosu od 70 miliona EUR. U skladu sa tim, Ministarstvo finansija je u prethodnom peruodu vodilo pregovore, kako bi taj aranžman bio pripremljen i odobren od CEB-a“, rekli su iz tog Vladinog resora.

Iz Ministarstva su kazali da su na sastanku administrativnog odbora CEB-a odobrena sredstva od 40 miliona EUR, koja su predviđena za potrebe podrške privredi, a drugi dio novca u iznosu od 30 miliona EUR biće razmatran kada se potroše sredstva iz prve tranše.

„Nakon što je aranžman odobren, Ministarstvo finansija će u saradnji sa CEB-om pripremiti i zaključiti ugovor o kreditu, nakon čega se očekuje povlačenje novca“, kazali su iz Minsitarstva finansija.

Najčitanije