fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZajedničkim aktivnostima do većeg broja ovlašćenih aktuara

Zajedničkim aktivnostima do većeg broja ovlašćenih aktuara

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Agencija za nadzor osiguranja (ANO) će, prema riječima njenih predstavnika, podržati inicijativu Crnogorskog aktuarskog društva usmjerenu ka većoj edukaciji aktuara i popularizaciji tog veoma interesantnog i atraktivnog zanimanja.

Predsjednik Savjeta ANO, Uroš Andrijašević, je na sastanku sa predstavnicima Crnogorskog aktuarskog društva kazao je profesija aktuara od posebne važnosti za čitav sistem osiguranja.

Iz ANO su saopštili da su tokom sastanka razmatrane načelne ideje i mogućnosti za formalnu edukaciju i usavršavanje aktuarskog kadra, prije svega u cilju dobijanja statusa ovlašćenog aktuara, kojih je u Crnoj Gori trenutno 24.

“Na sastanku je dogovorena izrada analize sa mogućim načinima polaganja ispita, u skladu sa standardima Međunarodnog udruženja aktuara”, navodi se u saopštenju.

Osim toga, dogovorene su i zajedničke aktivnosti na organizaciji seminara i konferencija, sa ciljem daljeg usavršavanja ovlašćenih aktuara i generisanje dodatnog interesovanja za buduće ovlašćene aktuare.

Aktuar je stručnjak koji se bavi tehničkim aspektima osiguranja, odnosno matematikom osiguranja – izračunavanjem tarifa osiguranja, rizika i rezervi osiguranja. On primjenjuje statističke metode, teoriju vjerovatnoće i finansijsku matematiku za sva pitanja koja se tiču osiguranja.

Obavljanje aktuarskih poslova definisano je Zakonom o osiguranju, a ANO organizuje i sprovodi obuku i polaganje stručnog ispita.

Najčitanije