fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street pao zbog slabosti američkog tržišta rada

Wall Street pao zbog slabosti američkog tržišta rada

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Wall Streetu pale su u četvrtak jer su ulagače razočarali slabi podaci s američkog tržišta rada, ali su najave novih podsticajnih ekonomskih mjera ublažile gubitke.

Dow Jones oslabio je 0,22 odsto na 30.991 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,38 odsto na 3.795 poena, a Nasdaq indeks 0,12 odsto na 13.112 bodova.

Na samom početku trgovanja indeksi su porasli, dostigavši nove rekorde, jer su se očekivale nove podsticajne ekonomske mjere, prenosi SEEbiz.

Nakon što su demokrati osvojili većinu u oba doma Kongresa, ulagači su vjerovali da će to izabranom predsjedniku Joeu Bidenu olakšati donošenje novih fiskalnih podsticajnih mjera.

Podršku tržištu pružio je i predsjednik američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), Jerome Powell, kazavši da se ne može tako skoro očekivati povećanje kamatnih stopa i da će Fed nastaviti da kupuje obveznice.

Niske kamatne stope i kupovina obveznica od centralne banke zaslužni su za jeftin novac i visoku likvidnost na finansijskim tržištima, što već mjesecima podržava rast tržišta dionica, iako koronakriza i dalje pritiska ekonomiju.

No, uprkos golemim fiskalnim i monetarnim podsticajnim mjerama, američko tržište rada ne uspijeva se sasvim oporaviti od oštrog pada u proljeće prošle godine i izbijanja koronakrize.

To su pokazali i podaci prema kojima je prošle sedmice broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao više nego što su analitičari očekivali.

„Ulagači su razapeti između očekivanih novih fiskalnih podsticaja, kao rezultat kontrole demokrata nad Kongresom, i slabih podataka s tržišta rada, kojem će biti potrebno još puno vremena do potpunog ozdravljenja”, rekla je analitičarka u firmi John Hancock Investment Management, Emily Roland.

Ulagači su bili oprezni i zbog raznih špekulacija o iznosu novih podsticajnih mjera, a tek nakon zatvaranja tržišta Biden je objavio predlog paketa mjera vrijedan oko 1,9 biliona USD.

Ulagači su na oprezu i zbog toga što se bliži sezona objava poslovnih izvještaja kompanija za posljednje tromjesečje prošle godine.

Na evropskim berzama cijene dionica su porasle.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,84 odsto na 6.801 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,35 odsto na 13.988 poena, a pariski CAC 0,33 odsto na 5.681 bod.

Najčitanije