fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVrijednost otkupa 8,4 miliona

Vrijednost otkupa 8,4 miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva od preduzeća i zemljoradničkih zadruga sa dva i više zaposlena radnika u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila je 8,4 miliona EUR, pokazuju podaci Monstata.

Od toga je vrijednost prodaje iz sopstvene proizvodnje 2,4 miliona EUR ili 28,6 odsto, dok je vrijednost otkupa od individualnih poljoprivrednih proizvođača iznosila šest miliona EUR ili 71,4 odsto.

Vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u četvrtom prošlogodišnjem kvartalu porastao je 3,5 odsto u odnosu na isti kvartal 2018.

“Od toga je zabilježen rast vrijednosti prodaje iz sopstvene proizvodnje preduzeća 4,8 odsto i otkupa poljoprivrednih proizvoda od individualnih proizvođača 2,9 odsto”, navodi se u saopštenju.

U strukturi vrijednosti otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u četvrtom kvartalu prošle godine stoka po vrstama i kategorijama učestvuje sa 25,9 odsto, sirovo kravlje mlijeko 21,7 odsto i kokošija jaja 13,3 odsto.

Svježe povrće učestvuje sa 10,7 odsto, svježe voće 8,7 odsto i ostali proizvodi 8,7 odsto, svježa riba 5,3 odsto, industrijsko bilje 3,3 odsto, prerađevine voća i grožđa učestvuju 1,7 odsto, žita 0,4 odsto i grožđe 0,3 odsto.

Najčitanije