fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada da raskine štetne koncesione ugovore za izgradnju mHE

Vlada da raskine štetne koncesione ugovore za izgradnju mHE

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Centar za građansko obrazovanje (CGO) uputio je ministarstvima kapitalnih investicija i ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, urgencije uz ponovljene apele da hitno preispitaju i raskinu štetne koncesione ugovore za izgradnju malih hidroelektrana (mHE) u Kraljskim Barama u Opštini Kolašin.

U pitanju su mHE Crnja, Ljubaštica i Crni potok.

„CGO poziva ministarstva da hitno na prvoj narednoj sjednici Vlade razmotre i usvoje informaciju o predlozima za raskid ugovora o koncesiji kojima je predviđena izgradnja mHE na vodotocima Crnje, Ljubaštice i Crnog potoka u Kraljskim Barama”, navodi se u saopštenju CGO.

U toj nevladinoj organizaciji (NVO) smatraju da Vlada mora prioritetno riješiti taj problem, jer odlaganje takve odluke, kako tvrde, dovodi u pitanje i zdravlje i ljudska prava mještana koji su šest mjeseci na terenu.

Iz CGO-a su podsjetili da su od kraja jula prošle godine podnijeli niz zahtjeva, predloga i urgencija prethodnim ministarstvima ekonomije i održivog razvoja i turizma.

„Na žalost, bivša ministarka ekonomije Dragica Sekulić sve je to ignorisala, iako je u toku jednog, predizbornog, obilaska terena, dala nadu mještanima da će nadležne službe reagovati“, naveli su iz CGO.

Kako su dodali, nekadašnje ministarstvo održivog razvoja i turizma odgovorilo je na jedan u niza dopisa nakon čega je CGO, u ime Mjesne zajednice (MZ) Kraljske bare, pokrenuo predlog za poništenje građevinskih dozvola za izgradnju te tri mHE.

„Takođe, CGO je pokrenuo i upravni spor protiv akta ministarstva koji je u toku“, navodi se u saopštenju.

U CGO smatraju da je nova Vlada imala dovoljno vremena da raskine te koncesione ugovore, koji proizvode štetne posljedice po društvo u cjelini, a naročito po lokalno stanovništvo MZ Kraljske Bare.

„Stanovništvo već pola godine drži danonoćnu stražu kako bahati investitor ne bi uspio vodu iz ove tri rječice stavitu u cijevi mnogo većih profila od onih koje su navedene u ionako spornim dozvolama“, tvrde u NVO.

Iz CGO-a su kazali da su predstavnici nove parlamentarne većine i Vlade dali predizborna obećanja da će obustaviti dalju gradnju tih minihidroelektrana.

„S obzirom da je Vlada, na sjednici krajem godine, usvojila Informaciju o predlozima za raskid ugovora o koncesiji kojima je predviđena izgradnja mHE na vodotocima Raštak, Ljeviška i Reževića rijeka, za očekivati je da takva odluka bude konačno i hitno donešena i za ove tri rječice“, rekli su iz CGO.

Kako tvrde, koncesionar Dekar i Dekar energy povrijedio je zaštićeno prirodno dobro i izvršio krađu vode rijeke Čestogaz u Regionalnom parku Komovi, na način što je doveo u zabludu nadležne inspekcije.

„On je prikazao da se radi o izgradnji mHE Crni potok, te da su sve ove rječice u jednom slivu i vodotoku rijeke Crnje, što nije tačno jer se radi o rijekama različitih vodotoka i slivova. U slučaju ovog kontroverznog posla su ‘zakazale’ službe i inspekcije, počev od procesa davanja koncesionih i građevinskih, do praćenja njihove realizacije. Stoga sa nestrpljenjem očekujemo i odluku nadleženog Tužilaštva u Kolašinu po podnešenoj krivičnoj prijavi za krađu rijeke Čestogaz“, kazali su iz CGO.

U CGO smatraju da je Vlada, nakon prvog protesta građana, aktiviranjem određenih članova Ugovora o koncesiji sa Dekar i Dekar energy mogla raskinuti koncesione ugovore za te tri mHE i time zaštiti javni interes.

„Jedan od važnih razloga za zakonit raskid ugovora predstavlja protivljenje lokalnog stanovništva za tu gradnju, jer se, u slučaju izostanka saglasnosti mještana, koncesija mora raskinuti“, poručili su iz CGO.

Najčitanije

Institut za javno zdravlje, IJZ, hpv vakcinacija

IJZ: Dodatni termini za HPV vakcinaciju

Podgorica, (MINA) - Institut za javno zdravlje (IJZ) i domovi zdravlja organizovaće tokom naredne...