fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUsvojena nova EBRD strategija za Crnu Goru

Usvojena nova EBRD strategija za Crnu Goru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) usvojila je strategiju za Crnu Goru od ove do 2026. godine, u kojoj su prioriteti jačanje konkurentnosti privatnog sektora, podrška tranziciji države ka zelenoj ekonomiji i davanje podrške daljoj povezanosti i integraciji.

Ključni prioritet EBRD-a u Crnoj Gori je, kako su kazali njeni predstavnici, da pomogne u diversifikaciji ekonomije zemlje kako bi se smanjilo oslanjanje na sezonski turizam i poboljšalo poslovno okruženje.

“Banka je spremna da podrži kompanije, posebno mala i srednja preduzeća (MSP), mjerama koje promovišu jačanje kapaciteta, komercijalizaciju i poboljšano upravljanje. Ove mjere uključuju direktno finansiranje, kratkoročnu likvidnost, prilagođeno savjetovanje i angažovanje na politikama”, navodi se u saopštenju.

Banka, kako se dodaje, takođe ulaže napore da pruži podršku nedovoljno podržanim segmentima društva kroz promociju rješenja za poboljšanje vještina, veću finansijsku inkluziju i jednak pristup mogućnostima.

“Crna Gora ima dobar potencijal za obnovljive izvore energije, a EBRD je u dobroj poziciji da pomogne ubrzanje tranzicije na zelenu i pravednu ekonomiju u zemlji, kako bi ona ispunila energetske i klimatske ciljeve za 2030. godinu”, rekli su iz banke.

Na osnovu pristupa Tranziciji na zelenu ekonomiju i na osnovu svojih dobrih dosadašnjih rezultata, EBRD će kombinovati ulaganja u obnovljive izvore sa angažovanjem na politici za povećanje kapaciteta obnovljive energije i dekarbonizaciju energetskog sektora.

“Prioritet banke je ulaganje u niskokarbonsku i klimatski otpornu komunalnu infrastrukturu i s njom povezane usluge, uključujući vodovod i tretiranje otpadnih voda, upravljanje otpadom i daljinsko grijanje”, navodi se u saopštenju.

EBRD je, blisko sarađujući sa multilateralnim partnerima, kao što je Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF), u jedinstvenoj poziciji da unaprijedi integraciju Crne Gore sa regionalnim tržištima kroz razvoj prekograničnih transportnih i energetskih mreža.

“EBRD takođe nastavlja da podržava inicijative za poboljšanje pristupa informacijama i komunikacionim tehnologijama širom zemlje, uključujući i populaciju koja ne dobija dovoljno usluga, istražujući mogućnosti za razvoj širokopojasne infrastrukture koja dopire do udaljenijih ruralnih područja”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...