fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrivredaU utorak raspisuju poziv za dodjelu finansijske podrške privredi

U utorak raspisuju poziv za dodjelu finansijske podrške privredi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo ekonomskog razvoja raspisaće u utorak poziv za dodjelu finansijske podrške privredi za ovu godinu, i to za unapređenje konkurentnosti, razvoj prerađivačke industrije te razvoj i promociju zanatstva.

Kako je najavljeno je na skupu, koji je tim povodom organizovan u Privrednoj komori (PKCG), ukupan budžet opredijeljen za realizaciju programa podrške iznosi 5,2 miliona EUR.

Iz PKCG-a je saopšteno da će poziv biti otvoren do 30. novembra.

“Bespovratna sredstva će se isplaćivati po principu refundacije, nakon završetka realizacije aktivnosti za koju je dostavljena kompletna dokumentacija”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, Program za unapređenje konkurentnosti privrede ima za cilj podsticaj investicija, standardizaciju i digitalizaciju biznisa, jačanje izvoznog potencijala, razvoj preduzetništva, stvaranje zelenih poslova, ekonomsko osnaživanje žena i mladih.

Cilj tog programa je i pružanje mentoring usluga, kako bi se adekvatno i u skladu sa predviđenim budžetskim sredstvima doprinijelo snaženju privrednih aktivnosti, a ujedno i zadržavanju postojećih i otvaranju novih radnih mjesta.

Iz PKCG-a su naveli da je Programom za unapređenje konkurentnosti privrede za ovu godinu predviđeno sprovođenje osam programskih linija finansijsko-nefinansijske podrške.

Oni su precizirali da je riječ o linijama za nabavku opreme velike vrijednosti, podršku malim ulaganjima, uvođenje međunarodnih standarda, digitalizaciju, podsticaj cirkularne ekonomije, internacionalizaciju, početnike u biznisu i pružanje mentoring usluga.

“Ukupan budžet za realizaciju Programa unapređenje konkurentnosti za ovu godinu iznosi četiri miliona EUR, dok je za razvoj prerađivačke industrije namijenjen milion”, rekli su iz PKCG.

Oni su kazali da, u pravcu smanjenja regionalnih razlika, programi podrške privredi za ovu godinu nude posebne podsticajne mjere u pogledu visine finansijske podrške, usmjerene prvenstveno na razvoj manje razvijenih crnogorskih opština, s posebnim akcentom na sjever države.

“Sve to će doprinijeti doprinijeti povećanju produktivnosti mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP), sektora prerađivačke industrije i zanatlija koji posluju u manje razvijenim dijelovima Crne Gore”, naveli su iz PKCG-a.

Vršiteljka dužnosti /v.d/ direktorice Direktorata za unapređenje konkurentnosti Olivera Vukajlović je kazala da je jedna od novina kod ovih programa refundiranje svih aktivnosti započetih 1. januara ove godine.

Ona je pojasnila da to znači da će korisnici podrške moći da apliciraju za sredstva iako su već kupili opremu.

“Takođe, cilj je da se privreda rastereti dodatne dokumenetacije i papirologije, pa smo sve obrasce za apliciranje unaprijedili, da bi bilo što manje dokumeta koje je neophodno pripremiti” istakla je Vukajlović.

Ona je pozvala privrednike da u što većem broju apliciraju za podršku, kako bi se iskoristila sva namijenjena sredstva, što bi doprinijelo da budžet oprijedijeljen za ovu namjenu u narednoj godini bude još veći.

V.d. direktorice Direktorata za industrijski i regionalni razvoj Renata Milutinović je, govoreći o Programu za razvoj prerađivačke industrije, istakla da je njegov cilj unapređenje konkurentnosti privrednih subjekata.

Ona je dodala da su ciljevi tog programa i unaprjeđenje produktivnosti i profitabilnosti, resursne efikasnosti i povećanja zaposlenosti u sektoru prerađivačke industrije kroz nabavku proizvodnih mašina i opreme.

Prema riječima Milutinović, Program za razvoj i promociju zanatstva, sa budžetom od 200 hiljada EUR, pružiće finansijsku podršku u nabavci opreme i alata za obavljanje zanatske djelatnosti.

Taj program će, kako je dodala, podstaći organizaciju i učestvovanje na domaćim i međunarodnim sajmovima i manifestacijama u cilju razmjene iskustva i efikasnijeg plasiranja proizvoda.

“Bespovratna podrška namijenjena je za pokriće dijela opravdanih troškova nabavke nove i polovne opreme. Ona može biti finansirana najmanje 60 odsto iz kredita, dok ostatak ude iz sopstvenih sredstava”, kazala je Milutinović.

Iz PKCG-a su najavili da će prezentacije sa skupa biti uskoro objavljene na sajtu Ministarstva ekonomskog razvoja, kao i spisak kontakt osoba zaduženih za prijavu, praćenje i eventualne nedoumice aplikanata.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije