fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProgram Evropa sad najveći iskorak u borbi protiv sive ekonomije

Program Evropa sad najveći iskorak u borbi protiv sive ekonomije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Unapređenje poslovnog ambijenta i eleminisanje barijera u poslovanju su u vrhu Vladine agende, saopštio je premijer Zdravko Krivokapić i dodao da je program Evropa sad najveći iskorak u borbi protiv sive ekonomije.

Krivokapić je, gostujući na sjednici Savjeta za konkurentnost kojom je predsjedavao ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, kazao da Vlada ne želi da zatvara vrata preblemima, već da ih zajedno rješava.

“Želimo da stvorimo ambijent u kojem će konkurentnost značiti da svi učesnici u procesu imaju istu startnu poziciju i budu jednaki u trci u kojoj će najbolji pobijediti. Ono što nedostaje je primjena jednakih aršina kroz zakone, pravila i procedure, kao i njihovo dosljedno primjenjivanje, što je takođe zadatak ove Vlade“, poručio je Krivokapić.

On je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, rekao da Vlada brine jednako o svakom građaninu, privredniku i investitoru.

Krivokapić se zahvalio svim članovima na posvećenom radu u okviru Savjeta koji, kako je naveo, ima možda i najznačajniju misiju za Crnu Goru.

„Ključni razlozi koji su osnov za ovu misiju Savjeta su prije svega borba protiv sive ekonomije koja nije samo pitanje Crne Gore, ali jeste najznačajnije pitanje za kreiranje preduslova za stvaranje konkurentnosti, kao i iskazi, činjenice i rad ove Vlade koja je stvorila dobre preduslove da naredna bude ključna godina kapitalnih investicija“, saopštio je Krivokapić.

Prvi dio sjednice bio je posvećen dijalogu premijera sa privrednim udruženjima – članovima Savjeta, na temu unapređenja poslovnog ambijenta.

Predstavnici privrednih udruženja imali su priliku da premijeru postave pitanja i daju svoje viđenje glavnih izazova sa kojima se najčešće susrijeću u poslovanju.

Ključna pitanja su se odnosila na sivu ekonomiju, podršku ženskom preduzetništvu, spoljnotrgovinski deficit, korporativno upravljanje i rasterećenje zarada.

Milatović je informisao Krivokapića o dosadašnjem radu Savjeta i podsjetio na važnost te ključne Vladine platforme za javno-privatni dijalog, unapređenje konkurentnosti i poboljšanje investicione klime.

„U okviru Savjeta trenutno je aktivno osam radnih grupa u kojima ima preko 45 predstavnika privrede, odnosno članova koji nijesu predstavnici javnog sektora“, precizirao je Milatović.

Ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, upoznao je članove Savjeta sa Informacijom o setu poreskih reformi iz oblasti tržišta rada.

Kako je naveo, te mjere su dio programa Evropa sad, kojim se želi obezbjediti dostojanstvo radnika, privući nove investicije i poslati poruka mladima da ne napuštaju Crnu Goru.

Spajić je rekao da su dobra turistička sezona, otvorene granice, smislena potrošačka, kao i stabilna poreska politika doprinijele suficitu i porastu crnogorske ekonomske aktivnosti.

„Sve buduće mjere koje ova Vlada bude donosila biće u skladu sa našom jasnom i dugoročnom vizijom da Crna Gora bude zemlja poput Luksemburga ili Švajcarske“, kazao je Spajić.

Nakon dijaloga sa premijerom, Savjet je nastavio sa redovnim radom, gdje je glavna tema sjednice bila tržište rada, odnosno povećanje stope aktivnosti na tržištu rada.

Članovima Savjeta je takođe predstavljen Program podrške za zapošljavanje mladih.

Sekretarijat Savjeta za konkurentnost predstavio je dokument Barijere u poslovanju sa kojima se susrijeće poslovna zajednica, sačinjen na osnovu inputa dobijenih od privrednih udruženja.

Sljedeća sjednica Savjeta planirana je tokom decembra ove godine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije