fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrijave za podršku unapređenju kvaliteta mlijeka do 2. aprila

Prijave za podršku unapređenju kvaliteta mlijeka do 2. aprila

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja pozvalo je sve zainteresovane da se do 2. aprila prijave na javni poziv za podršku unapređenju kvaliteta sirovog mlijeka za ovu godinu.

Iz Ministarstva su kazali da proizvođači, kroz javni poziv koji se realizuje u okviru Agrobudžeta, mogu dobiti osnovnih 50 do 70 odsto bespovratne podrške za nabavku opreme za mužu i čuvanje mlijeka, uz dodatnu podršku za mlade, žene i poljoprivredne osiguranike.

„Podrška Ministarstva je 50 odsto od ukupne vrijednosti investicije za nabavku opreme za mužu, odnosno 70 odsto za nabavku opreme za hlađenje mlijeka“, navodi se u saopštenju.

Za podršku mogu konkurisati sva registrovana poljoprivredna gazdinstva koja se bave proizvodnjom mlijeka i mlijeko predaju registrovanim mljekarama i sirarama, kao i ona koja se bave proizvodnjom mlječnih proizvoda na sopstvenom gazdinstvu.

Iz Ministarstva su ocijenili da kvalitet sirovog mlijeka koje se proizvodi na crnogorskim farmama svake godine raste, zahvaljujući toj mjeri podrške, ali i kontinuiranoj edukaciji farmera na temu pravilne muže i održavanja kvaliteta mlijeka.

„U prošloj godini je skoro 60 odsto otkupljenog sirovog mlijeka bilo u skladu sa kriterijumima Evropske unije (EU), što je deset odsto više u odnosu na 2018“, precizirali su iz Ministarstva.

Cilj Ministarstva je, kako su dodali, da nastavi sa mjerama za unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka, kako bi svo otkupljeno mlijeko bilo EU kvaliteta.

„Takođe, dostizanje najvećih standarda kvaliteta mlijeka, jednako je važno i za konkuretnost gazdinstva koja sama prerađuju mlijeko u tradicionalne mječne proizvode“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije