fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOsiguranje nepokretnosti kao sredstvo obezbjeđenja kredita

Osiguranje nepokretnosti kao sredstvo obezbjeđenja kredita

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Lovćen osiguranje i Crnogorska komercijalna banka (CKB) uspostavile su partnerski odnos i ponudeile klijentima kupovinu osiguranja nepokretnosti kao sredstva obezbjeđenja kredita.

Prodaja putem zastupanja u osiguranju biće od sjutra omogućena širom Crne Gore.

Iz Lovćen osiguranja su saopštili da su klijenti banke, prilikom apliciranja za gotovinske, stambene ili hipotekarne kredite kod kojih se imovina javlja kao sredstvo obezbjeđenja, dužni da ugovore imovinsko osiguranje u cilju kreiranja većeg stepena sigurnosti na tržištu.

“Kako bi poboljšali iskustvo klijenata i omogućili objedinjene usluge na jednom mjestu, Lovćen osiguranje i CKB uspostavljaju partnerski odnos nudeći svim klijentima u poslovnicama banke kupovinu osiguranja nepokretnosti kao sredstva obezbjeđenja kredita”, navodi se u saopštenju.

Kako je objašnjeno, u cilju kreiranja većeg stepena sigurnosti na tržištu, banke zahtijevaju da budu nosioci prava na isplatu naknade po osnovu zaključenog ugovora o osiguranju imovine, koja se javlja kao sredstvo obezbjeđenja kredita.

“Da bi se banka javila kao nosilac tog prava, djelimično ili u cjelosti, neophodno je odraditi vinkulaciju polise u korist banke, kao izdavaoca kredita. Vinkulirana polisa osiguranja zapravo predstavlja zalogu ili prenos prava potraživanja po osnovu naplate štete u korist trećeg lica, u ovom slučaju banke”, rekli su iz Lovćen osiguranja.

Kod osiguranja nekretnina, kako su dodali, osiguranik je vlasnik nekretnine, dok se banka, po osnovu vinkulacije, javlja kao korisnik osiguranja.

Ugovarač osiguranja je korisnik kredita – klijent banke koji uzima kredit i koji plaća premiju osiguranja.

Osnovica za obračun premije osiguranja, odnosno suma osiguranja, je građevinska vrijednost nepokretnosti.

“Visina premije zavisi od procijenjene građevinske vrijednosti nepokretnosti, dužine trajanja osiguranja, izabranih opasnosti koje se osiguravaju i drugih okolnosti koje utiču na povećanje ili smanjenje rizika”, navodi se u saopštenju.

Osiguranje nekretnine, uz vinkulaciju u korist banke, standardno se osigurava od osnovnih požarnih rizika – požar, udar groma, oluja, eksplozija, udar sopstvenog motornog vozila, pad letjelice, manifestacije i demonstracije.

“Može se ugovoriti i proširenje osiguranih opasnosti, ukoliko za to postoji interes, sa dopunskim opasnostima kao što su izlivanje vode iz vodovodnih i kanalizacionih cijevi, poplava i slično”, rekli su iz Lovćen osiguranja.

U slučaju prijevremene otplate kredita, ukoliko osiguranik želi da prekine prateću polisu, potrebno je da pribavi potvrdu o izmirenju duga, odnosno pisanu saglasnost banke da se može prekinuti polisa osiguranja, kao i potvrdu o devinkulaciji, ovjerenu od banke.

“Kompletan postupak može se obaviti u banci, a takođe, osiguranik na istom mjestu može zaključiti i novu polisu osiguranja ili odabrati drugi paket osiguravajućeg pokrića koji najviše odgovara njegovim potrebama”, navodi se u saopštenju.

Plaćanjem premije odjednom u cjelosti, klijent ostvaruje pravo na popust od deset odsto.

Nakon zaključenja ugovora o zastupanju u osiguranju između Lovćen osiguranja i CKB-a, to osiguranje, koje je, kao i do sada, dostupno u svim poslovnicama Lovćen osiguranja, može se zaključiti i u poslovnicama CKB-a širom Crne Gore.

Najčitanije