fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdliv kvalifikovane radne snage jedan od izazova regiona

Odliv kvalifikovane radne snage jedan od izazova regiona

Sarajevo, Vašington, (MINA-BUSINESS) – Odliv kvalifikovane radne snage, društvene i sigurnosne prijetnje, te nepovjerenje u institucije i proces evropske integracije, glavni su izazovi sa kojima se suočava region, ocijenila je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.

Bregu se u petak u Vašingtonu sastala sa zvaničnicima američkog Stejt Departmenta, uključujući i novoimenovanog zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara i izaslanika Stejt Departmenta za Zapadni Balkan, Gabriela Escobara, sa kojima je razgovarala o regionalnoj saradnji, jedinstvenom tržištu u regionu, sigurnosnoj saradnji i zelenom programu za Zapadni Balkan.

“Bregu je naglasila značaj američke uloge na Zapadnom Balkanu i usklađenosti američke i evropske politike u regionu, kao i buduće odnose Zapadnog Balkana i Evropske unije (EU)”, navodi se u saopštenju RCC-a.

Ona se zahvalila Escobaru na njegovoj podršci regionalnoj ekonomskoj integraciji i istakla da se RCC raduje užoj saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u budućnosti.

Bregu je učestvovala i na strateškom radnom sastanku, koji je u Vašingtonu organizovao Centar za Evropu Atlantskog savjeta, na kojem je učesnicima govorila o regionalnoj saradnji, perspektivi Zapadnog Balkana i EU, te o gorućim sigurnosnim pitanjima.

Tokom svoje zvanične posjete Vašingtonu ove sedmice, Bregu se sastala sa brojnim američkim zvaničnicima, predstavnicima akademske zajednice i medija. Bila je domaćin ručka sa ambasadorima iz regiona i održala predavanje studentima Univerziteta John Hopkins.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Institut za javno zdravlje, IJZ, hpv vakcinacija

IJZ: Dodatni termini za HPV vakcinaciju

Podgorica, (MINA) - Institut za javno zdravlje (IJZ) i domovi zdravlja organizovaće tokom naredne...