fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOčekuju uspješnu narednu godinu

Očekuju uspješnu narednu godinu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Glavni grad ovu godinu završava veoma uspješno i ukoliko budžet dobije podršku lokalnog parlamenta, očekuje se da će i naredna biti takođe sa dobrim rezultatima, saopštio je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

“Budžet za narednu godinu smo vrlo ambiciozno planirali i to preko 93 miliona EUR, od čega oko 51 milion za kapitalne investicije, tako da ne odustajemo od toga da Podgoricu razvijamo najbrže moguće, jer je to, pogotovo u kontekstu priče o pandemiji koronavirusa važno”, kazao je Vuković.

On je na konferenciji za novinare povodom predstavljanja rezultata rada gradske uprave u ovoj godini kazao da, osim intezivnog infrastrukturnog razvoja, otvaraju djelove grada za nove preduzetničke inicijative.

“Jedan od najvažnijih projekata koji ćemo lansirati početkom naredne godine jeste projekat biznis zona. Tokom januara raspisaćemo javni poziv za davanje u zakup, odnosno prodaju parcela koje su obuhvaćene našim biznis zonama, što će značiti stvaranje uslova za nova radna mjesta”, naveo je Vuković.

On je, kako je saopšteno iz PG Biroa, rekao da će fokus u narednoj godini biti na socioekonomskim pitanjima.

“Mislim da projekat biznis zona pruža adekvatan odgovor u tom smislu i ako sve bude kako treba ja sam siguran da to može značiti novi zamajac razvoju, ne samo glavnog grada nego i Crne Gore”, tvrdi Vuković.

On je za narednu godinu najavio nastavak realizacije započetih kapitalnih infrastrukturnih projekata, kao i izgradnju gradskog groblja i kupovinu nove mehanizacije za poboljšanje uslova rada gradskog preduzeća Putevi.

U planu je i kupovina novih autobusa za šta je opredijeljeno pet miliona EUR, kako bi građani dobili moderan gradski prevoz.

Vukvić je rekao da je budžet na današnji dan realizovan u procentu od 103 odsto.

“To predstavlja kuriozitet i nešto na što smo vrlo ponosni”, poručio je Vuković.

Kapitalni budžet je realizovan u procentu od 76,3 odsto, što je 50 odsto bolja realizacija nego prošle godine.

“To znači da smo mi 50 odsto više novca potrošili za ono što znači bolju perspektivu razvoja Podgorice u raznim oblastima, dominantno vezano za kapitalne investicije”, naveo je Vuković.

Među značajnim projektima u ovoj godini on je pomenuo to što je konačno počela fizička realizacija projekta vijeka – izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda.

Vuković je podsjetio da je tokom ovo godine, u saradnji sa Upravom javnih radova, pokrenut novi investicioni ciklus u oblasti saobraćajne infrastrukture. Uz to, jako puno je urađeno na razvoju sportske infrastrukture.

“Mislim da je i golim okom vidljivo da je Podgorica danas u odnosu na period od prije dvije godine, mnogo uređenija i mnogo ljepša, dominantno zahvaljujući ljudima iz gradskog preduzeća Zelenilo”, rekao je Vuković.

On je saopštio da su u Glavnom gradu svjesni da je pandemija donijela ozbiljne probleme i da su mnogi ostali bez posla, ali da su pokušali da učine sve što je bilo u njihovoj moći da pomognu.

“Glavni grad je direktno finansijski pomogao i ugostitelje, kao branšu koja je naročito snažno pogođena posljedicama pandemije koronavirusa. Mislim da možemo da služimo za primjer kao lokalna uprava, ne samo u Crnoj Gori, nego i šire zbog finansijske stabilnosti i društvene odgovornosti”, zaključio je Vuković.

Najčitanije