fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNastaviće da inoviraju i razvijaju brendove

Nastaviće da inoviraju i razvijaju brendove

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Pivara Trebjesa planira da i ove godine bude prvi izbor potrošača i kupaca kada je u pitanju kvalitet piva koje proizvodi, saopštila je njena izvršna direktorica, Sanja Ćalasan i dodala da će kompanija nastaviti da inovira i razvija brendove.

“Inovacije već godinama obilježavaju naše poslovanje. I u ovoj godini ćemo nastaviti da inoviramo i razvijamo brendove i širimo pivski pečat. Gradićemo i dalje kvalitetne odnose sa kupcima, dobavljačima i svim poslovnim partnerima”, kazala je Ćalasan u intervjuu za Glasnik Privredne komore (PKCG).

Ona je ocijenila da je pivska industrija danas konkurentnija nego ikad ranije i dodala da u Trebjesi u kontinuitetu rade na tome da oduševe potrošače.

Ćalasan je navela da su u kompaniji generalno zadovoljni prošlogodišnjim poslovnim i proizvodnim rezultatima, iako će zvanični podaci biti dostupni do kraja prvog kvartala.

“Prošlu godinu su obilježile inovacije, kvalitetni projekti i inicijative. Napredovali smo na dosta polja, ulažući u ljude i procese. U Trebjesi u ovom periodu godine radi 230 zaposlenih i taj broj raste tokom sezone. Prosječna neto plata je značajno iznad crnogorskog prosjeka”, saopštila je Ćalasan.

Trebjesa je prošle godine proširila asortiman novim Ejl pivom Nikšićko IPA, što je prvi put u istoriji kompanije, koja je prepoznata po lager pivima, da se proizvodi potpuno drugačije pivo.

“Ta piva zahtijevaju drugačiji način proizvodnje i sastojke. Prave se sa drugačijim kvascem i to gornjeg vrenja i mnogo više hmelja, što im daje karakterističnu aromu, ali i drugačiju boju u odnosu na lager piva. Ovo je zasigurno bio najveći iskorak u širenju našeg portfolija”, smatra Ćalasan.

Prema njenim riječima, Trebjesa je danas izbor svih generacija u jednom domu i odgovara na njihove različite potrebe.

Pivara od 1997. godine u kontinuitetu pripada nekoj od velikih svjetskih pivarskih porodica, a od 2012. godine posluje u okviru američko-kanadske kompanije Molson Coors, koja je njen peti vlasnik.

Ćalasan je kazala da im je pripadnost velikim pivarskim grupama omogućila da se proizvodni i radni procesi u fabrici ni po čemu ne razlikuju od drugih pivara u okviru Molson Coorsa.

“Standardi kvaliteta, sirovine za proizvodnju i procedure rada primjenjuju se na isti način u svakoj pivari koja je dio grupe. To je jedna od najvećih koristi pripadnosti velikim pivarskim kompanijama, naravno uz dostupnost brojnih svjetskih inovacija iz domena proizvodnje, savremenih trendova pakovanja, nastupa na tržištu, brige o zaposlenima i životnoj sredini”, dodala je Ćalasan.

Pozitivan uticaj u Crnoj Gori, kako je rekla, Trebjesa ostvaruje ne samo kroz dobro poslovanje, već i kroz održivu proizvodnju piva, promociju odgovorne konzumacije i doprinos zajednici.

Ćalasan je saopštila da je Nikšićko pivo broj jedan na crnogorskom tržištu.

“To je i jedno od najodlikovanijih regionalnih piva, zahvaljujući neupitnom kvalitetu. Veoma je prepoznato i na regionalnim tržištima, posebno Srbije, gdje bilježimo konstantan rast prodaje”, navela je Ćalasan.

Trebjesa pored domaćeg tržišta na kojem su, kako tvrdi Ćalasan, lideri, oko 30 odsto godišnje prodaje ostvaruje na izvoznim tržištima.

“Nikšićko pivo bilježi rast prodaje na tržištima Srbije, Bosne i Hercegovine (BiH), Albanije, Kosova, Hrvatske, Slovenije i Makedonije. Osim zemalja regiona, naše pivo zastupljeno je i u Njemačkoj, Švedskoj, Francuskoj, Poljskoj, kao i Australiji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD)”, precizirala je Ćalasan.

Pivara Trebjesa na crnogorskom tržištu distribuira i neka od najpoznatijih regionalnih i evropskih piva. Među njima su Jelen pivo iz Srbije, češki Staropramen, belgijski Hoegaarden, Leffe i Stella Artois, njemački Becks, holandska Bavaria i meksička Corona.

Ćalasan je kazala da na taj način doprinose mogućnosti izbora i dobroj ponudi na crnogorskom pivarskom tržištu, kako bi svi potrošači mogli da probaju neka od najboljih svjetskih piva.

Prema njenim riječima, Trebjesa iz godine u godinu opredjeljuje značajna sredstva za investicije, primarno s ciljem modernizacije proizvodnih pogona i optimizacije i povećanja efikasnosti poslovanja, kao i u sve one procese koji su u skladu sa globalnim ciljevima kompanije Molson Coors.

Sve fabrike Molson Coors grupe obavezale su se da do 2025. unaprijede procese, tako da ne proizvode otpad koji bi završio na deponiji.

“Ponosna sam što mogu reći da je, zahvaljujući brojnim realizovanim investicijama, Pivara Trebjesa u ovom trenutku na dobrom putu da taj cilj ostvari”, rekla je Ćalasan.

Ona je, kao jedan od najvažnijih investicionih projekata, izdvojila izgradnju pogona za tretman otpadnih voda u krugu fabrike, čime je kompanija pokazala posvećenost očuvanju životne sredine.

Pivara ove godine obilježava 124 godina poslovanja. Društeno je odgovorna kompanija koja kontinuirano učestvuje u realizaciji brojnih kulturnih, ekoloških, zdravstvenih, socijalnih sportskih i drugih projekata.

“Naša društvena odgovornost prvenstveno se ogleda u odnosu prema zaposlenima i njihovim porodicama, a zatim i zajednici, i to u oblastima bezbjednosti u saobraćaju, zaštite životne sredine i podrške kroz donacije”, zaključila je Ćalasan.

Najčitanije