fbpx

Nafta poskupila

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 75 USD, jer je smanjeno snabdijevanje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zasjenilo strahovanja da bi eventualna propast velike kompanije za razvoj nekretnina mogla naštetiti kineskoj ekonomiji.

Na londonskom tržištu barelom se trgovalo po 70 centi višoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 74,62 USD. U Njujorku je cijena barela, u ugovorima s rokom isporuke u oktobru, porasla 61 cent na 70,9 USD.

U ugovorima s rokom isporuke u novembru barelom se na američkom tržištu trgovalo po 72 centa višoj cijeni, od 70,86 USD, prenosi Hina.

Ulagače su uzdrmali problemi prezaduženog kineskog diva u sektoru razvoja nekretnina Evergrandea.

Kompanija je ukupno dužna oko 300 milijardi USD, a uskoro joj dospijeva 84 miliona USD kamata na jednu obveznicu.

Ulagači strahuju da bi propast Evergrandeea mogla uzdrmati kinesku privredu i tržišta, a trenutno nije jasno hoće li mu Peking priskočiti u pomoć.

Raspoloženje na tržištima prigušuju i očekivanja da bi američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), uskoro mogla početi da zaoštrava monetarnu politiku, što će vjerovatno prigušiti i apetit investitora za rizičnijom imovinom, poput nafte.

Strahovi su ipak pali u drugi plan nakon što je Royal Dutch Shell, najveći proizvođač nafte u Meksičkom zalivu, u ponedjeljak saopštio da će zbog štete koju je na objektima na moru izazvao uragan Ida proizvoditi naftu u smanjenom obimu do početka naredne godine.

“Čini se da je sve veća zabrinutost za američku proizvodnju nadjačala druge činioce, poput ishoda sastanka Odbora za monetarnu politiku američke centralne banke i strahova da bi Evergrande mogao izazvati širu krizu”, kazao je Ricardo Evangelista iz ActivTradesa.

OPEC je na svojoj internet stranici objavio da je u ponedjeljak cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica iznosila 73,47 USD, što znači da je pala 67 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...