fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMilatović: Utvrdićemo odgovornost za propuste na projektu Naučno-tehnološkog parka

Milatović: Utvrdićemo odgovornost za propuste na projektu Naučno-tehnološkog parka

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo ekonomskog razvoja će, prema riječima resornog ministra Jakova Milatovića, urgirati kod nadležnih organa da se okončaju sve procedure neophodne za dalju gradnju Naučno-tehnološkog parka i insistirati na utvrđivanju odgovornosti za sve propuste koji su nastali u prethodnom periodu.

Milatović je sa saradnicima i predstavnicima Uprave javnih radova posjetio gradilište Naučno-tehnološkog parka u Podgorici nakon čega je održan sastanak u cilju sagledavanja kompletne situacije i preciziranja daljih koraka rada na ovom projektu.

Milatović je kazao da je ideja o osnivanju Naučno-tehnološkog parka pružanje podrške i jačanje potencijala ekonomskog rasta i daljeg razvoja Crne Gore.

“Nažalost, uvidom u stanje na ovom projektu, evidentno je da je za vrijeme prošle vlasti ova ideja ostala samo na papiru. Kako bi se projekat realizovao do kraja i ublažila šteta koja je nastala zbog nestručnog i nemarnog trošenja novca svih nas, Ministarstvo na čijem sam čelu će preuzeti koordinaciju daljim aktivnostima”, rekao je Milatović.

On je rekao da će taj Vladin resor urgirati kod nadležnih organa da se prije svega okončaju sve procedure neophodne za dalje izvođenje radova i nastavak realizacije projekata.

“Takođe, insistiraću na utvrđivanju odgovornosti za sve propuste koji su nastali u prethodnom periodu, a koji mogu dodatno opteretiti budžet”, poručio je Milatović.

Iz MEK-a su podsjetili da je projekat izgradnje Naučno-tehnološkog parka u Podgorici bio uvršten u program rada prethodne Vlade za 2018. godinu, a za realizaciju projekta bilo je zaduženo Ministarstvo nauke.

“Međutim, loša i neprecizna projektna dokumentacija, kao i loše izvedeni radovi prilikom prvobitne gradnje na objektu doveli su do zastoja”, rekli su iz MEK-a.

Regulisanje pravnih odnosa, proisteklo iz pomenute problematike, dodatno je otežalo dalji nastavak na projektu.

“Rezultat lošeg višegodišnjeg vođenja projekta je da se u datom momentu mora obezbijediti dodatan budžet kako bi se potrebni, a neplanirani radovi završili”, navodi se u saopštenju.

Kako su dodali, na osnovu uvida u postojeću dokumentaciju, stanje projekta i zastoj na istom, više je nego očigledno da su navedeni propusti posledica površnog rada Ministarstva nauke i nadležnih institucija u prethodnom sastavu Vlade, što je rezultiralo dodatnim troškovima i probijenim rokovima.

“Predstavnici MEK-a, Uprave za javne radove, Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Naučno-tehnološkog parka će u okviru nedavno formirane Komisije utvrditi realno stanje i predložiti dalje korake kako bi se ispunila očekivanja inovativne zajednice”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije