fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKvalitetnije snabdijevanje strujom građana i privrede

Kvalitetnije snabdijevanje strujom građana i privrede

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Trafostanica u Herceg Novom, koja se našla među njih 15 širom Crne Gore na kojima su početkom godine počeli radovi revitalizacije i modernizacije, obezbijediće građanima i privredi kvalitetnije snabdijevanje električnom energijom, saopšteno je iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES).

Predstavnici CGES-a, Njemačke razvojne banke (KfW), konzorcijuma Simens-Elnos i konsultanta projekta Tractabel-SEEC, obišli su radove na trafostanici u Herceg Novom.

“Trafostanica u Herceg Novom samo je jedna od 15 lokacija širom Crne Gore na kojima su početkom godine započeti radovi koji uključuju zamjenu visokonaponske opreme, rekonstrukciju sistema upravljačke i zaštitne opreme i integraciju nekoliko visokonaponskih trafostanica u SCADA sistem”, naveli su iz CGES-a.

Projekat, vrijedan 12 miliona EUR, u okviru kojeg se izvode radovi, jedan je od najznačajnijih investicionih projekata u Crnoj Gori.

Evropska unija je kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF), za realizaciju ovog projekta, obezbijedila finansijsku pomoć od 25 miliona EUR, a sredstva isplaćuje KfW.

“Projekat je dio veće inicijative iz Agende povezivanja – Transbalkanskog koridora koji će dalekovodima spojiti Rumuniju, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu (BiH), Crnu Goru i dalje podmorskim energetskim kablom i Italiju”, rekli su iz CGES-a.

Koordinator projekta, Dragan Perunović, kazao je da je predviđeno da se u naredne tri godine u 15 trafostanica prenosne mreže izvrši zamjena visokonaponske opreme i rekonstrukcija zaštita i upravljanja.

On je rekao da je projekat Trans-balkanski koridor jedan od najznačajnijih energetskih i uopšte investicionih projekata u Crnoj Gori.

“Prva faza projekta uveliko je u toku i predstavlja povezanu infrastrukturu projekta podmorskog kabla sa Italijom. Druga faza projekta u Crnoj Gori znači nastavak povećanja prenosnih kapaciteta između Crne Gore i susjednih država BiH i Srbije”, rekao je Perunović.

Glavni benefiti su, kako je objasnio, sigurniji i pouzdaniji rad postrojenja, odnosno smanjenje broja i trajanja neplaniranih prekida u napajanju.

“Dodatno, nova visokonaponska oprema znači produženje vijeka trajanja glavnih elemenata prenosne mreže, odnosno smanjenje troškova održavanja”, poručio je Perunović.

Iz CGES-a su podsjetili da je tokom prošle godine implementiran još jedan važan projekat, novi SCADA sistem, koji omogućava prikupljanje podataka iz prenosnih trafostanica, operativno planiranje rada sistema i upravljanje istim u realnom vremenu.

Najčitanije

Donirana sportska oprema OŠ ”Milorad Musa Burzan”

Podgorica, (MINA) - Crnogorski olimpijski komitet (COK), kompanije One i Sport Vision, uz podršku...