fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDržava preuzima 5,5 miliona EUR kredita ŽICG i ŽPCG

Država preuzima 5,5 miliona EUR kredita ŽICG i ŽPCG

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Agencija za zaštitu konkurencije dala je saglasnost za državnu pomoć Željezničkoj infrastrukturi (ŽICG) i Željezničkom prevozu (ŽPCG), pri čemu se radi o preuzimanju oko 5,5 miliona EUR kredita tih državnih kompanija.

Uprava za željeznice je dopisom od 27. januara tražila mišljenje u vezi izmirenja obaveza po osnovu kreditnih ugovora ŽICG i ŽPCG, piše Dan.

U obrazloženju Agencije se navodi da se odobrena sredstva koriste za vraćanje kreditnih zaduženja namijenjenih i utrošenih za rekonstrukciju i modernizaciju željezničke infrastructure, odnosno remont i elektrifikaciju pruge, sanaciju mostova, tunela, klizišta, ugradnju novih signalno-sigurnosnih Sistema, kao i nabavku tri elektromotorna voza.

“Ugovori su zaključeni između Željezničke infrastrukture, odnosno Željezničkog prevoza, kao zajmoprimaca, i međunarodnih finansijskih institucija. Država ima status garanta. Krediti se vraćaju prema anuitetima na osnovu kojih se i planiraju godišnja sredstva budžeta, iz razloga što Željeznička infrastruktura i Željeznički prevoz nemaju finansijskih sredstava za vraćanje ove vrste kredita”, piše u obrazloženju odluke Agencije.

Takođe, kreditna sredstva se ulažu u željezničku infrastrukturu koja je javno dobro od opšteg interesa, kao i u nabavku voznih sredstava neophodnih za obavljanje funkcije javnog prevoza putnika. Krediti prispijevaju na naplatu u februaru, martu, septembru i oktobru.

U odluci se dodaje da je pomoć za preduzeća mjera države, odnosno predstavlja državna sredstva jer se dodjeljuje iz državnog budžeta.

Najčitanije