fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDolar pao više od jedan odsto

Dolar pao više od jedan odsto

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim tržištima dolar je prema korpi valuta prošle sedmice pao više od jedan odsto, nakon što je predsjednik američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed), Jerome Powell sugerisao da bi mogli smanjiti kamate zbog koronavirusa.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je prošle sedmice 1,1 odsto, na 98,13 bodova.

Pritom je kurs eura prema dolaru ojačao 1,6 odsto, na 1,1025 USD, prenosi SEEbiz.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara pala je 3,2 odsto, na 108,05 jena (JPY), nedaleko najnižeg nivoa u sedam sedmica.

Još nedavno se dolarov indeks prema korpi valuta kretao na najvišim nivoima u tri godine jer su zbog širenja koronavirusa u svijetu ulagači tražili sigurnija utočišta za svoj kapital.

Tako su novac ulagali u zlato i državne obveznice, posebno američke, što je podržavalo jačanje američke valute.

Međutim, nade da će epidemija koronavirusa biti ograničena na Kinu ustuknule su prošle sedmice pred strahom od širenja zaraze na cijeli svijet. Mjere obuzdavanja virusa poremetile su nabavne lance, trgovanje i finansijska tržišta.

Zbog toga su svjetske berze zabilježile sedmični pad više od deset odsto, što se ne pamti od finansijske krize 2008. godine.

“Virus je temeljno uzdrmao globalna tržišta. Cijene dionica padaju, a u doglednoj budućnosti očajno loši ekonomski podaci vjerovatno će biti pravilo, a ne izuzetak”, kazao je Marc-Andre Fongern iz Fongern Global Forexa.

U petak je Powell sugerisao da bi Fed zbog koronavirusa mogao smanjiti ključne kamatne stope.

“Fed će djelovati odgovarajuće kako bi podržao ekonomiju suočenu sa rizikom od širenja koronavirusa”, kazao je Powell i dodao da smatra da je američka ekonomija u solidnom stanju.

Nakon njegovih poruka, ulagači očekuju da će Fed na sjednici 18. marta smanjiti ključne kamate 0,25 postotnih bodova.

„Moguće je da će tržišta prisiliti Fed da smanji kamate i prije 18. marta, s obzirom na to kako cijene dionica oštro padaju. Međutim, hoće li to biti dovoljno da se tržišta uskoro smire”, pitao je direktor u firmi Diamond Hill Capital, Bill Zox.

I dok je prethodnih sedmica slabio, prošle sedmice j japanski jen snažno ojačao.

„Jen je značajno jači nego što je bio sedmicu prije, kada sam slušao ljude koji govore da jen više nije sigurno utočište za kapital. Međutim, sada se njegov kurs vratio na odgovarajuće nivoe”, kazao je strateg u firmi TD Securities, Mark McCormick.

Najčitanije