fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDjelimično se dogovorili oko trgovinskog sporazuma

Djelimično se dogovorili oko trgovinskog sporazuma

Vašington, (MINA-BUSINESS) – Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kina dogovorili su se o prvoj fazi trgovinskog sporazuma koji uključuje razmjenu poljoprivrednih proizvoda, pitanje valute i neke aspekte zaštite intelektualnog vlasništva, čime je izbjegnuto nametanje novih carina.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da se drugi segmenti sporazuma moraju ispregovarati.

Preliminarni djelimični sporazum velik je korak prema rješenju 15-omjesečnog trgovinskog rata dvije najveće svjetske ekonomije koji je pogodio svjetska finansijska tržišta, poremetio proizvodnju i usporio ekonomski rast, prenosi SEEbiz.

“Kina i SAD blizu su završetka trgovinskog rata, a biće potrebno do pet sedmica da se sporazum napiše”, kazao je Trump novinarima nakon razgovora sa zamjenikom predsjednika kineske vlade, Liu Heom.

Trump se obratio novinarima nakon razgovora s Heom, koji je stigao u SAD.

Američki ministar finansija, Steven Mnuchin, rekao je novinarima kako Trump neće povećati carine na 30 odsto, s ranijih 25 odsto, na oko 250 milijardi USD vrijedan kineski izvoz, što je trebalo da stupi na snagu u utorak.

Međutim, američki izaslanik za trgovinu, Robert Lightizer, kazao je kako Trump nije odlučio o carinama koje bi trebalo da budu nametnute Kini u decembru.

Najčitanije